България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Готови ли сме за еврозоната?

"Влизането в еврозната е задължение на България", посочи пред Bulgaria ON AIR банкерът Левон Хампарцумян

05.07.2016 | 09:01
Готови ли сме за еврозоната?

"Ефектите от влизането в еврозоната могат да бъда само положителни, тъй като негативните вече са изконсумирани", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR банкерът Левон Хампарцумян. По думите му България има фиксиран курс още от 1997 година. "Влизането в еврозоната е задължение за България по договора за присъединение към ЕС и би имало повече положително, отколкото негативни ефекти", категоричен е Хампарцумян. 

Финансовият анализатор Емил Хърсев пък каза, че "отдавна беше време да направим тази крачка. Колко по-бързо я направим, толкова по-добре", допълни той. 

По думите му валутния борд крие сериозни опасности, особено за банковата система. "Една накова система, с частични резерви, има нужда от централна банка, за да гарантира ликвидност в различните ситуации. Ако нямаше централна банка, банките във Великобритания щяха да завършат с фалит. Това е сериозен дефект на валутния борд, но той се преодолява по единствен начин и това е влизане в еврозоната", смята Хърсев.

По думите му България ще има огромна печалба, защото влизането ще е съпроводено с изпращане на целия държавен дълг, а от там се освобождават резерви, ангажирани за поддържането на системата "валутен борд"."Те ще компенсират задълженията на страната. Даже са в повече", обясни финансистът. 

Според Хампарцумян сигурността на средата ще се покачи. "Ние сме доста малка икономика и материално нашето присъединяване към еврозоната няма никакво значение. Ако ние сме добре подредена и добре управлявана страна, която отговаря на критериите за присъединяване, то няма проблем", посочи Хампарцумян. Според него българските политици така са питали са еврозоната, че отговорът да бъде "не".

"Страх ни е от товара и че може да плащаме сериозни пари, ако еврозоната започне да се развива по модела, по който го посочи гръцката криза", заяви Хърсев.

Относно спестяванията, които имаме, банкерът Хампарцумян каза, че е по- добре те да бъдат в левове, защото живеем в България. "Когато влезем в еврозоната, парите автоматично ще станат в евро. Не съветвам никого да отива в други валути, които не са част от нашата система, защото това носи невидим риск", обясни Хампарцумян. 

По думите му хората го правят, защото си мислят , че така ще "бият" системата, а те всъщност са вземи грешно инвестиционно решение.

Емил Хърсев посочи пък, че кредите в евро ще са по- евтини. Той каза още, че не може да влезем по-рано от 2018 година в еврозоната, защото е нужен режим за адаптиране към нея.