Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф. Вл. Чуков: През 2018 г. ще има военни сблъсъци, в които едната страна ще бъде Иран

По-вероятна е война в Газа, отколкото палестинска интифада, твърди експертът

16.12.2017 | 16:14 Редактор: Иван Берберов
Проф. Вл. Чуков: През 2018 г. ще има военни сблъсъци, в които едната страна ще бъде Иран

След признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ има едно високо напрежение между два полюса, каза в студиото на предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова арабистът проф. Владимир Чуков. 

"Единият полюс - това са Израел и Съединените американски щати, а другият полюс е Иран. Иран е всъщност участник в трите конфликта, за които досега говорим в Близкия изток. Ако щете Сирия, ако щете Северен Ирак и включително и Ерусалим. Моята прогноза е, че през 2018 г. ще има военни сблъсъци, в което очевидно едната страна ще бъде Ислямската република Иран. От другата страна са Съединените американски щати и Израел. Това е нещо, което просто се чувства," коментира експертът. 

"Ако направим и анализ на тази трета интифада – тя не прилича нито на първата, нито на втората. Това е интифада на въоръжените групировки, на милициите, които са натрупали много, много опит – "Хамас", "Ислямски джихад", комитетите за народна съпротива. Т.е. по-скоро ще стане една война в Газа, която не се знае докъде ще ескалира, отколкото интифадите, в които се мятаха камъни, дървета, прашки и т.н. Т.е. сега вече ще имаме чувствително ангажиране на държави или милиции, паравоенни образувания, които са proxy-та на тези държави. Със сигурност една от тези държави ще бъде Иран", прогнозира проф. Владимир Чуков.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Владимир Чуков гледайте днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.