Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Отношенията между България и Македония бележат сериозен ръст

САЩ признаха Ерусалим за граница на Държавата Израел

12.12.2017 | 13:49 Редактор: Зара Паталева
Отношенията между България и Македония бележат сериозен ръст

В първата част на предаването Гледайте “Брюксел 1”  по Bulgaria ON AIR ще видите - ексклузивно в предаването ще видим интервю на Николай Кръстев с премиера на Р Македония Зоран Заев, а с коментар в студиото е бившият посланик  на България в Р. Македония и Р. Сърбия - Ангел Димитров.Той коментира и провелата се среща на премиерите и президентите на страните от Западните Балкани, която се проведе заедно със Световната банка. Кристалина Георгиева на лидерите от Западните Балкани до 200 милиона долара заем за изграждането на по-добри транспортни и информационни връзки на Балканите. Събитието, което светът следи е решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел и острите световни реакции. С коментар по темата в студиото е  арабиста Нина Спасова. 

Във втората част на предаването коментираме прехвърчалите искри между Гърция и Турция  по време на първото посещение на турски президент в Атина от 65 години насам.по време на което Ердоган се изказа за ревизия на Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите. Коментара по темата е на бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов. 
В края на втората част Валери Тодоров, които е бивш кореспондент в Москва, коментира събитията около опита за задържане на бившият грузинския президент и бивш губернатор на Одеса  Михаил Саакашвили избяга от ареста на украинските сили за сигурност. Защо се случи всичко това и политически авантюрист и беглец ли е Саакашвили?

Втора част гледайте тук >>