Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Отношенията между България и Македония след първото съвместно правителствено заседание

Икономика и сваляне на роуминга

28.11.2017 | 16:31 Редактор: Зара Паталева
Отношенията между България и Македония след първото съвместно правителствено заседание

В първата част на предаването можете да видите репортажа на спец. пратеник на Bulgaria ON AIR в Струмица, Р. Македония  Гергана Венкова съвместното заседание на правителствата на България и Р Македония .                                                             

Три месеца след подписването на договора за добросъседство - първо съвместно заседание на правителствата на България и Р Македония. Девет споразумения в областта на инфраструктурата, енергетиката, туризма, инвестициите и 1 спогодба подписаха ресорните министри. Роумингът пада скоро. Военнослужещи от Република Македония ще се обучават в български военни училища. Какво следва в отношенията между двете съседни страни след това безпрецедентно съвместно заседание, ще бъде ли ратифициран договорът за добросъседство, какви искания постави българската общност в Струмица пред министър Каракачанов и могат ли да бъдат изпълнени те и какво следва в европейски план за Р Македония - ще коментираме днес в Андрей Ковачев, член на председателството на ЕП, и Петър Харалампиев, председател на Агенцията за българите в чужбина. Момчил Методиев, главен редактор на "Християнство и култура", коментира какво следва след писмото на Македонската архиепископия и готовността й да признае Българската патриаршия за своя църква - майка, ако Българската патриаршия признае македонската църковна независимост. Какви са възможните сценарии на отговор от страна на Св. Синод на БПЦ, който ще заседава по казуса в понеделник - в разговора с Момчил Методиев. 

Във втората част на предаването “Брюксел 1”  по Bulgaria ON AIR говорим за новия закон за образованието в Украйна, който предизвика спорове и недоволства от редица малцинства, както и от редица страни като Унгария и Полша както, и за живота и страданията на таврийските българи -  по темата ще видим интервюто на Николай Кръстев с Василий Митков - ръководител на Запорожкото областно общество "Българска култура", но също така - и автор на редица книги за трагичната съдба на таврийските българи, които са страдали от сталинските репресии и по време на Голодомора през 30-те и 40-те години на миналия век. В края на втората част ще видим коментара на познавача на процесите в Германия и бивш кореспондент в Берлин Мария Стоянова за това защо е толкова трудно на Ангела Меркел да състави правителство и предстоят ли нови избори в Германия.

Втора част гледайте тук >>