Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Каква е целта на внесената петиция от България в ЕП

Целта е да бъде прието ново европейско законодателство за производството на храни в ЕС

23.10.2017 | 11:52 Редактор: Зара Паталева
Каква е целта на внесената петиция от България в ЕП

Форума на върха на четиримата лидери на Вишеградската група, дадоха много висока заявка подкрепени от България, Румъния, Хърватия, Гърция и Словения.Те няма да се откажат докато не защитят своите граждани срещу това обидно отношение. По време на председателството на ЕС, Мая Манолова предлага страната ни да поеме лидерството ни по темата с двойните стандарти на хранителните продукти.    
                                   
Тази тема е най-чувствителна и трябва да бъде артикулирана по време на председателството ни.Омбудсмана Мая Манолова ще напише писмо до премиера Бойко Борисов, за да го убедя, че ако правителството се включи в този форум .

Председателя на ЕК трябва да бъде подкрепен от една гражданска инициатива 100 милиона подписа, където се вижда, че мнението на източноевропейците е за категорична промяна на европейското законодателство в тази област. 

Крайната цел на внесената от България петиция в ЕП е да бъде прието ново законодателство, защото вносител формално може да само ЕК, но ако ЕП изготви специален доклад по темата , може да задължи Комисията да внесе проект за директива за производството и разпространението на храни в ЕС. 

Ако Албания не беше признала българското малцинство, България трябваше да и наложи вето за ЕС – обяви евродепутата Ангел Джамбазки във втората част на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.
Българи в Албания има от Средновековието до наши дни.Те имат действащи организации и за една седмица успяха да съберат 3000 подписа. Те не са били търсени от българската държава 7-8 столетия. Те събраха тези подписи, за да удостоверят наличието на българска общност. Тези хора са исторически и факт и тези хора трябваше да бъдат признати. 

С това признаване Албания защити позицията си на добър приятел на България и заслужава подкрепа за членството в ЕС.“В противен случай щяхме да настояваме България да наложи вето на желанието на Албания да стане член на ЕС.“ Ако искаш да си част от ЕС, ще се държиш като част от него, а не да участваш в една коминтерновска лъжа.

По отношение на пътя на Сърбия към ЕС и спазването на ангажимента си към българското национално малцинство в Цариброд, Босилеград и Сурдулица, тя няма да има място в ЕС . България ще поиска вето и за Сърбия. Поведението на министър- председателя и на министъра на образованието на Сърбия беше абсолютно неприемливо и от години наред правят една лъжа свързана с учебниците на български език за националното ни малцинство в западната ни съседка. След като не е изпълнен ангажимента от страна на Сърбия, следва да бъде упражнен натиск върху нея докато не изпълни ангажимента си.

Втората част на предаването гледайте тук >>