Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Българската общност в Албания е неоспорим факт

Надяваме се албанските депутати да я запишат в закона – Андрей Ковачев

09.10.2017 | 17:08 Редактор: Зара Паталева
Българската общност в Албания е неоспорим факт

"Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт. В районите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора има исторически българи, които живеят там от стотици години и продължават да живеят там. Има неоспорими данни за това и от самата албанска държава. Още по времето на Кралска Албания има вече публикувани документи на тайната полиция на Албания за т. нар. българофонско население, което според тогавашните техни данни от 1935 год. е наброявало към 11 000 души (10 966) и са описани в точните населени места, където живеят. Имаме и протоколи между българската и албанската делегация по време на Истанбулската конференция, където също през 30-те години на миналия век българската и албанската делегация се споразумяват за признаване на българското малцинство в Албания," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент. 

Андрей Ковачев обясни, че има резолюция на ЕП по въпроса, има писма от европейски парламентаристи до Тирана желанието на организациите на етническите българи в Албания да бъде спазено. След като Тирана е решила да изброява малцинствата в закона си, нека изброи всички, казва евродепутатът. 

Във втората част на предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR, евркомисарят по дигитализацията Мария Габриел коментира, че за първи път Европа пряко помага на местните общини. Тя каза още, че намерението й е в началото на 2018 година ЕК да раздаде първите 1000 ваучера за wi fi. "Идеята е следната: за 120 милиона евро между 6000 и 8000 общини в цяла Европа да получат ваучери за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка. Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници. Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват. 

Втора част гледайте тук >>