Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

А. Ковачев: Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт

Надяваме се депутатите им да я запишат в закона, заяви евродепутатът
Публикувана: От:

Още по темата

 

"Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт. В районите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора има исторически българи, които живеят там от стотици години и продължават да живеят там. Има неоспорими данни за това и от самата албанска държава. Още по времето на Кралска Албания има вече публикувани документи на тайната полиция на Албания за т. нар. българофонско население, което според тогавашните техни данни от 1935 г. е наброявало към 11 000 души и са описани в точните населени места, където живеят. Имаме и протоколи между българската и албанската делегация по време на Истанбулската конференция, където също през 30-те години на миналия век българската и албанската делегация се споразумяват за признаване на българското малцинство в Албания," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент.

В понеделник на съвместно заседание на външната и правната комисия на албанския парламент, албанският външен министър Дитмир Бушати е защитил своя проектозакон за малцинствата, в който българите отсъстват. 

Предстои законът да се гласува на 18 октомври в пленарната зала на албанския парламент. Дитмир Бушати формално е казал, че по време на преброяването, българите не са се декларирали като такива, добави евродепутатът. 

"Тази позиция е незадоволителна, защото графа българи въобще не е имало," коментира Ковачев. Организациите на българите в Албания също са били изслушани на заседанието.  Депутатите в двете комисии обаче, за разлика от външния министър, погледнали положително на въпроса.
 
"Надявам се, че депутатите от двете основни партии - социалистическата и демократическата ще се разберат за поправката в закона, която е само от една дума - да се добави и "българско", щом като са решили да изброяват всички други малцинства. Надявам се, че албанските парламентаристи ще проявят разбиране към собствените си граждани, защото имаме петиция от около 1300 подписа от едната организация за българо-албанско приятелство, и още няколко стотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са внесени в албанския парламент. Става въпрос за правата на албанските граждани от български етнически произход, които искат албанският парламент да вземе предвид и техните права, както взима предвид правата на другите малцинства," коментира Андрей Ковачев. 

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, изготвен от правителството, Тирана признава като малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, босненците и египтяните - така се наричат част от ромите.

Андрей Ковачев обясни, че има резолюция на ЕП по въпроса. Има писма от европейски парламентаристи до Тирана желанието на организациите на етническите българи в Албания да бъде спазено. След като Тирана е решила да изброява малцинствата в закона си, нека изброи всички, подчерта евродепутатът.

Коментари ( 0 )