Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

16 хиляди онлайн съдържания, подбуждащи към тероризъм, е засякла Европол за два дни

Това съобщи в "Брюксел 1" еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел

15.07.2017 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
16 хиляди онлайн съдържания, подбуждащи към тероризъм, е засякла Европол за два дни

Изследване на Европол е установило десетки хиляди съдържания, подтикващи към насилие и тероризъм. Това съобщи в предаването "Брюксел 1" еврокомисарят Мария Габриел

"Само преди три дни Европол направи двудневно изследване и установи, че и в момента има 16 хиляди незаконни съдържания, които подбуждат към тероризъм, към насилие. На 38 платформи. Това означава, че механизмът, с който разполагаме в момента, механизмът за това да бъде разпознато съдържанието, да се докладва и да бъде сваляно, не е достатъчен, защото на европейско ниво ние имаме Европейският интернет форум - това е платформа, която заедно с Европол позволява да се сигнализира много бързо такова съдържание - най-силното влияние в рамките на първия един час, и то да бъде сваляно. Резултатът е голям - 90% успеваемост". Но това не се прилага от всички платформи, прекалено много диалози, процедури... Това, което ние ще направим, е да преминем към много по-ясен механизъм за сигнализиране и за сваляне. Трябва да ни е ясно, че то не става само с институциите - то става с гражданите, с правителствения сектор, то става с активното участие на платформите", посочи Габриел.

Предстои през септември тя да представи стратегията на ЕС в областта на киберсигурността, както и предложение за нов мандат на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност.

Относно скандалите около НДК коментира: всяка страна, която е председателствала ЕС, е имала своите проблеми на местно ниво, но не е добре да пренасяме всеки път трудностите и на европейско ниво.

Вижте пълния разговор във видеото.