Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Авиошоу: Аварийно-спасителни операции от въздуха.

Е108: Има такова чудо и в България! Представяме специално оборудваните хеликоптери за търсене и спасяване и техните екипажи, базирани на летище София.

14.05.2017 | 17:51
Авиошоу: Аварийно-спасителни операции от въздуха.

Е108 (13 май 2017) Водещият Александър Богоявленски и екипът на Авиошоу са в северната част на летище София, където се намира базата на авиокомпания Хели Ер - единствен оператор на специализирани хеликоптери и самолети за аварийно-спасителни дейности в България.

Разказваме подробно за хеликоптерите Agusta А109К2, които се използват за оказване на спешна медицинска помощ - превоз на медицински екипи до място на инцидент или превоз на пострадали, които се нуждаят от спешно транспотриране до медицински център. Машините са изключително маневерни, разполагат с най-висок клас оборудване за оказване на първа помощ и са сертифицирани по най-строгите стандарти за операции в трудно достъпни райони, включително и за работа в гъстонаселени райони, като големите градове.

Хеликоптерите са с 4-членен екипаж, развиват скорост до 250 км/ч и могат да прелетят с едно зареждане до 437 км.

Произведени са от италианския отбранителен индустриален холдинг Leonardo /познат преди като Finnmeccanica/ и компанията Agusta-Westland - един от водещите световни производители на роторни въздухоплавателни средства. Това е първият масово произвеждан изцяло италиански хеликоптер.
Българската авиокомпания Heli Air разполага с два такива хеликоптера, които многократно са се доказали като незаменими в сложни, животоспасяващи операции. За огромно съжаление липсата на ясна и прозрачна нормативна уредба и политическа воля пречи на подобни важни и необходими за цялото общество инициативи да покриват в пълнота своята мисия.

Вижте всичко за хеликоптерите и тяхната благородна мисия във видеото с новия епизод...

Снимки: летище Враждебна, София, 11 май 2017. С.Грозева, bgonair.bg