Авиошоу

Поредица за авиация, технологии и най-влиятелните личности от авиоиндустрията.
www.facebook.com/AirshowONAIR

email: airshow@bulgariaonair.bg
 

Водещ: Александър Богоявленски
Режисьор: Стефан Милов
Изп. продуцент: Силвия Грозева

Събота, 16:00

Ултралеки самолети Skyleader ще се сглобяват в София

Българска компания ще сглобява чешки ултралеки самолети за пазарите в България, Гърция, Румъния и Полша
Публикувана: От:
Първият Skyleader 600, произведен в България
Първият Skyleader 600, произведен в България

За първи път от много години насам България се връща на картата на световната авиация, като една от държавите, в които се произвеждат самолети. Това се случва, благодарение на партньорството между българската компания ACS, основана от двама бивши военни летци и чешките самолетостроители Jihlavan Airplanes. Самолетите са ултралеки от серията Скайлидър 600 с две места и възможност да прелитат до 1600 км с едно зареждане. Демонстрационни полети с първата произведена бройка бяха показани на летище Лесново край София.

Самолетите ще се предлагат на пазарите в България, Гърция, Полша и Румъния, като цените специално на този модел, който попада в класа на луксозните машини от ултралеката авиация започват от 100 хиляди евро. Двигателите им от световния производител Rotax работят с обикновено бензиново гориво и са изключително икономични. Изпълнението на кабината, авиониката в кокпита и всички електронни компоненти могат да бъдат персонализирани, според желанията на всеки индивидуален клиент. Частите на самолета се произвеждат основно в Чехия, но сглобяването ще се извършва във фабрика Терем-Летец на софийското летище. 

Новият български самолет ще участва и в традиционната летателна обиколка на България, която започва на 7 и 8 август с авиошоу на летище Крумово до Пловдив.
Повече за тази инициатива ще научите в предаването Авиошоу на телевизия България ОН ЕР.

Коментари ( 0 )