Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Радев се цели в изпълнителната власт, партиите да са готови за избори

Коментар на доц. Стойчо Стойчев и доц. Милен Любенов

16.05.2022 | 20:53 Редактор: Ваня Кузманова

Има ли опасност предстоящите протести да съборят правителството? 

"Не вярвам този протест да има потенциала да събори управляващото мнозинство или да го дестабилизира до начин, че да го доведе до преждевременна оставка. Очакванията ни са такива протести да излизат, когато положението наистина стане критично и се съберат различни синдикални искания. Ясно е, че синдикатите и работещите имат интерес да се запазят бизнесите, защото като затвори едно предприятие, всички губят. Правителството този път е тръгнало в правилната посока, като предоставя помощи", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR"

Мнението на политолога доц. Милен Любенов е, че в една такава сложна ситуация синдикатите и бизнесът трябва да проявяват солидарност и да водят разумен диалог. 

"Претенциите на бизнеса през последните години са прекалени. Бизнесът свикна на субсидии и помощи. Не е вярно, че страната се намира в тежка икономическа криза. Данните показват рекорден износ за месец март, повишава се индустриалното производството и все още има ръст на икономиката", допълни доц. Любенов пред Bulgaria ON AIR.

"Прекомерното задлъжняване в този период е по-скоро неразумно. Разбира се, винаги е неразумно да задлъжняваш, когато става въпрос за пари, които харчиш за потребление, а не за някакъв друг вид инвестиции. Правителството трябва да има ясен план какво ще прави, защото не може да направи всичко едновременно", посочи политологът доц. Стойчев.

По думите на доц. Любенов един от основните проблеми, който генерира вътрешна нестабилност в коалицията и спад на доверието към правителството, се дължи на разнопосочните послания

"Абсолютна липса на професионализъм е да излизаш с постове и да критикуваш. Когато не си съгласен с нещо, което твоят коалиционен партньор предлага, го изговаряш с него", изтъкна той.

По думите на доц. Стойчев партиите трябва винаги да бъдат подготвени за предсрочни избори. 

"Проблемът в тази ситуацията е, че имаше една цел и тя беше да бъде съборено правителството на ГЕРБ. Това наложи да се обединят "два свята", които са несъвместими - тези, които в момента са за неутралитет по отношение на помощта за Украйна и тези, които твърдо застават зад въоръжаваното настраната. В момента няма друга цел, която да ги обединява и вместо да се атакува опозицията, в момента са актуални вътрешните битки", коментира Стойчо Стойчев. 

"Зад партията над Стефан Янев стои президентът Румен Радев. Президентът през последните месеци успя да се изпокара с всички политически партии в страната и очаквам в краткосрочен план да наблюдаваме срив в доверието към президента. След тези две служебни правителства, той иска все повече да навлиза на територията на изпълнителната власт", смята политологът доц. Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК