Превозвачите очакват конкретни действия от държавата до 13 октомври, иначе излизат на протест

Коментар на Милена Милтенова и Димитър Димитров в предаването "Денят ON AIR"

28.09.2021 | 21:36 Редактор: Георги Донков

Националният превозвачи отложиха големия си протест за 13 октомври. Какво се разбраха със социалния министър? Отговорите от Милена Милтенова и Димитър Димитров в предаването "Денят ON AIR".

"Ние винаги сме били готови за големи протести. Знаете, че сме ги правили в предходните години. Причината да отложим протеста сега е, че на вчерашната среща с вицепремиера и министър на социалната политика Гълъб Донев, на която присъства и министърът на транспорта Христо Алексиев, постигнахме конкретни договорки и бяха поети конкретни ангажименти. И в рамките на две седмици очакваме да има реални действия и да имаме представа как бизнесът ще продължи работата си. Това, което се разбрахме, е правителството да ни предложи варианти. Те поискаха две седмици срок, в който да ги обмислят и разработят", каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Не всички искания на бранша обаче са икономически. Превозвачите настояват спешно да бъде решен проблемът с дългото чакане на граничните пунктове с Румъния и Турция.

"От гледна точка на липсата на кадри имахме две искания. Едното е за промяна на наредбата за условията и реда на командироване в чужбина, където искаме да бъдат вдигнати праговете на командировъчните, които плащаме на водачите, за да можем да сме конкурентни на парите, които предлагат европейските транспортни фирми. Държавата пое ангажимент, че сумите ще бъдат увеличени на между 50 и 100 евро на водач", уточни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.  

Другото, за което настояват, е да бъдат скъсени сроковете за наемане на работници от трети страни. В момента, ако една фирма иска да назначи шофьор, са ѝ необходими поне 6 месеца. През това време водачът седи някъде и изчаква. А в Полша това изчакване е най-много три дни, стана ясно още от думите на Димитров.

Министрите са поели още един сериозен ангажимент към транспортните компании. НАП ще започне данъчни проверки на физическите лица, които осъществяват нерегламентирани превози, а не само на фирмите им.

Масово тези водачи нямат трудови договори и конкретно работно място, а генерират много приходи и имат множество микробуси на тяхно име.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК