Money.bg - 18.9.2021 - Пълен запис

21.09.2021 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването Money.bg по Bulgaria on air, бившият социален министър коментира, че новите пенсии ще доведат до увеличено потребление.

Разходите за пенсии ще нараснат с 1,8 милиарда лева от догодина и ще се увеличават всяка следваща година. Това коментира в предаването Money.bg по Bulgaria on air бившият социален министър Деница Сачева. Тя подчерта, че новите по-високи пенсии може и да не доведат до сериозна инфлация, но със сигурност ще доведат до увеличено потребление.

„В пенсионната система много важно е доверието и ние не трябва да си позволяваме да губим повече доверие. Аз не съм оптимист за себе си, затова дали изобщо ще мога да получавам пенсия около 2037 година“, заяви Сачева.

Относно сегашното увеличение, половината от българските пенсионери ще получават минимална пенсия в размер на 370 лева, а средните пенсии ще бъдат около 510 лева на пенсионер. Средното увеличение е с 64 лева на човек. Приети са и допълнителни 3 милиона лева в държавния бюджет, с които пенсията на хората с увреждания става от 170 лв. на 200 лв. до края на годината. После не е съвсем ясно.

„Аз съм оптимист, че едно редовно ново правителство може да върне пенсионната реформа там, където трябва да бъде. Защото към момента не е ясна ефективността на изплащанията, особено по втория стълб“, каза бившия социален министър.

Според нея голямата стратегическа грешка беше, че се внесе за актуализация бюджета на държавното обществено осигуряване в период на две предизборни кампании.

„Служебното правителство направи това предложение за този индекс за увеличаване най - вероятно заради идващите избори…може би заради посланието - президентът вдига пенсиите“, коментира още Сачева.

А дали 50-те лева добавка ще продължат да се изплащат и догодина, все още не е ясно. Това зависи от следващия парламент.

„Според нас, тези 50 лева не трябва да се изплащат автоматично. Те се отнасят за 2021 г. и имат ясна връзка с Covid-19“, допълни бившият социален министър.

От Коледа минималната пенсия у нас става 370 лв., а максималната - 1500 лева. 1 милион и 100 хиляди българи или 50 на сто ще бъдат на минималната пенсия.

"Каква ще е инфлацията много зависи от развитието пандемията. Принципно може да достигне до 12%, което е максимум на база производствени цени". Това заяви в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. Според него обаче, до края на годината инфлацията у нас ще е около 4%, като от ключово значение са развитието на пандемията и реакцията на правителството. И това важи за цяла Европа.

"За мен комуникацията от централните банки в момента не е особено надеждна, а дали ще стане, зависи от това, дали гражданите на еврозоната, от държави като Германия например, ще създават политически проблеми", каза Панчев.

Той коментира и увеличението на българските пенсии, подчертавайки, че именно пенсионерите са и най-засегнати от инфлацията.

"В момента политиката е проинфлационна и тя само засилва инфлацията. Трябва да се балансира бюджетът, но това е трудно в предизборна и в ковид обстановка", смята експертът.

Според икономиста у нас предстои сериозно поскъпване на цените, което ще се усети от много хора и то е свързано до голяма степен с цените на горивата. Именно затова е нужна и сериозна реформа в енергетиката. Добрата новина е, че към момента поне не наблюдаваме търговска спекула, свързана с инфлацията.

"Секторите с регулирани цени са най-любопитни, защото са силно натиснати от разходи. Такива са таксиметровите услуги и здравеопазването", каза още Панчев.

По отношение на приемането на еврото, икономистът не е съгласен с тезата, че страната ни на практика е в еврозоната заради Валутния борд.

"Това не е вярно и аз съм за отлагането на влизането в еврозоната, защото няма нужда да тичаме към "горящата къща". В момента еврозоната се намира в криза, а и ние не отговаряме на изискванията за приемане. Системата на Валутния борд е най-добрата към момента за нашата страна", допълни Стоян Панчев.

Цялите интервюта гледайте във видеото!