Опорни хора - 15.5.2021 - Пълен запис

17.05.2021 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„Кой носи отговорност сега? След два месеца си отиваме и да се оправят“, риторично попита в предаването „Опорни хора“ Любен Дилов-син по повод новото служебно правителство. Би трябвало президентът Радев да влезе малко в ролята си на национален стожер, да се съсредоточи и кабинетът да свърши това, за което е избран – да направи избори“.

Любен Дилов наблегна, че гледа фактите. „Президентът Радев е кандидат-президент и от година се държи точно така. В този смисъл той вече е страна в политическия живот. Много ясна, политизирана страна. В следствие на което: „умните се наумуваха, а БСП получи, като трета политическа сила, кабинет. Защото, да си кажем честно, е доминиран от хора на БСП. Как така се случи – не знам. При толкова страсти и патетични приказки от трибуната на парламента, изведнъж третите си направиха кабинет заедно със своя президент. Това може би е добра поука за първите и вторите да се замислят“.

„Не виждам нищо реваншистко в момента в служебния кабинет“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“ в 45-тото Народно събрание.

Очевидно е, че има много проблеми, наследени от ГЕРБ, които трябва да се решават, включително дейността на митниците и на НАП. Същото е и за терора над малкия бизнес – той трябва да спре. Вкарването на касовите апарати и НАП побърка хората.

Само заради това навремето можеше да си отиде шефът на НАП. Не може 300 000 фирми в България да бъдат побъркани по този начин – с неграмотно написана наредба. Това практически спира бизнеса“.

Ивайло Мирчев направи и оценка на 45-тия парламент. „Не си го представях така, мислех, че ще е доста по-конструктивна работата. Но самото усещане вътре не е от най-приятните, което човек може да си представи“.

„В рамките на следващите три седмици ще се проведат три заседания на НС на БСП.

За мен оставките трябва да са комплект, ако на следващите избори имаме подобен резултат. Казвам го с горчива ирония“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП.

Според Паскалев, има нужда от съществена промяна в това, което се предлага на избирателите. Очевидно има необходимост от укрепване на човешкия потенциал, който представлява идеите на БСП. Мисля, че трябва да се разшири ветрилото на БСП – не само концентриране в собствените й кадри, но да се привлекат и хора, които имат значим обществен авторитет“.

Костадин Паскалев смята, че Нинова не изглежда готова към настоящия момент. „Заради тази фрагментация в лявото пространство – нищо добро не очаква БСП“.

Целите интервюта гледайте във видеото!