Опорни хора - 23.1.2021 - Пълен запис

25.01.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

За гласуване по пощата – „нямаме такава подготовка, нито пък ЦИК е готов за това. Освен това, имаме пресния пример от САЩ, какво се случи там. Голяма част от хората мислят, че изборите са нелегитимни в една огромна демокрация. И в САЩ, и в Германия, и в Австрия, те гласуват в рамките на собствената си държава по пощата. А при нас – как ще се осъществи комуникацията между британската и българската поща“, каза в предаването "Опорни хора" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Относно видеонаблюдението по време на изборите, Димитър Главчев зададе въпроса, кой ще гледа това видеонаблюдение. „Необходим е отделен екип. Ще има дебати по темата и гарантиране правата на карантинираните и болните. В рамките на дебата ще се реши, кое е по-добро“, добави Главчев.

„Това са първите парламентарни избори, които прави ГЕРБ. Интересно е, че изборите за президент ги организирахме ние, когато бяхме на власт. И не чухме оплаквания“.

Как ще гласуват карантинираните? „Записали сме в проекта за изменение на Закона за извънредното положение, че има две възможности. Едното е с подвижни урни, а другото е в отделни секции. Наистина решението е на ЦИК, обвиняват ни, че те нямат здравна експертиза, но ще се опрат на такава от здравното министерство“, каза Димитър Главчев.

Ще опазим ли здравето на хората от секционните комисии? „Това също е записано в проекта. Но още веднъж ще подчертая, че в момента тече времето за предложения. Всеки един народен представител може да предложи идеи. Аз имам определени резерви към гласуването по пощата, дори и към дистанционното електронно гласуване. Трябва да има гаранции, че то ще бъде честно, ще се осигури тайната на вота. Как точно ще стане – аз не си го представям“, категоричен е Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ.

Георги Пирински от БСП коментира: „Като говорим за парламентарните избори, а и следващите, за мен възниква въпросът, дали сме поумнели през тези 30 г., в сравнение с онова настроение, което съществуваше в обществото. След много дълбоките и бурни промени на 1990-1991 г., стигаме до приемането на един нов основен закон, който дава шанс на обществото да започне да преодолява дълбоките си различия“, конкретизира Георги Пирински.

"Какво се случи през тези 30 г.? На 7-годишни периоди ние изпадаме в дълбока криза, от която решаваме, че пак трябва да тръгнем от начало. Имаше една 1990 г., след това 1996 – 1997, след това 2013 и след това – миналата, 2020 г. Възниква въпросът - тази, 2021 г., ще стане първа година за нови 7 години, през които ще се окаже, че нещо сме сбъркали, или най-накрая ще започнем да разбираме, че наред с всичко, което разделя хората днес, трябва да има едно общо осъзнаване да се научим да живеем с различията си“, допълва политикът от БСП.

Може ли БСП да бъде алтернатива на тези избори? „Според мен, днешното ръководство на социалистическата партия допуска една кардинална грешка. И тя е свързана с Конституцията. Защото се внушава, че днес БСП е съвършено различна партия от преди тридесет години. Че тогава е била една компромисна, неясна, с много течения. Сега имаме друга – решителна, настъпателна партия. Ясно е, че в предизборна борба трябва да проявиш воля. БСП трябва да се яви на тези избори с осъзнаване на капитала си на демократична партия, която е способна да лансира тезата за национално съгласие, за мирен преход, да се видят историческите постижения като партия“, акцентира вижданията си за партията Георги Пирински.

В предаването участва и джаз певицата Камелия Тодорова. "Времето, в което живеем е предизвикателство. Но, кажете ми, как можем да се обичаме, без да имаме контакт? Това е доста трудно. Говоря за обич, като широко понятие! Най-трудно ми е да обяснявам на студентите, че трябва да има чувства в песента. Че ако застане на сцена, трябва да си представя погледи, да си представя, че разказва нещо на някого. Някои студенти с въображение успяват, някои не“.

Пандемията и музиката. „В момента на световната сцена всички са притаили дъх. Всички са в очакване - а, да се отвори, обаче се появяват „чичковците“ на екраните и казват „не“! Всички са със затаен дъх, в смисъл, всеки се опитва да снима нещо, да продуцира нещо, обаче нагласата е много трудна“, разказва джаз певицата.

Камелия Тодорова е убедена, че на българската сцена има ниско ниво, некачествена музика. „Тя е по-некачествена дори от рападжийската музика. Защото е между рап и чалга. Има отделни лица, които стават за слушане. Но масово не ми харесва“, признава Камелия Тодорова.

Гледайте предаването "Опорни хора" в събота, от 19.30 часа, по Bulgaria on air!