Без държавно финансиране: Златните ни шахматистки покориха Европа и влязоха в историята

В отбора все още не могат да повярват, че са шампиони

21.11.2023 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

Историческа титла - България е новият европейски шампион по шахмат при жените. Брилянтното си представяне националният ни отбор завърши със седем победи, две равенства и нито една загуба. Така звездният тим записа първата грандиозна победа в историята на българския шахмат.

Българските царици Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха с 16 мач-точки на първенството в Будва. Така националният отбор на България по шахмат за жени за първи път в историята стана европейски шампион.

В последния 9-и кръг българките постигнаха страхотна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната шахматна олимпиада тим на Грузия.

До грандиозната победа се стигна, след като първо бившата световна шампионка Антоанета Стефанова спечели с белите фигури срещу Бела Хотенашвили на 31-ия ход. След това Нургюл Салимова направи бързо реми с Нино Бациашвили. Накрая Гергана Пейчева донесе успеха, спечелвайки след много оспорван двубой на 83-ия ход с белите срещу Лела Явакишвили. Партията на 20-годишната българка продължи близо 6 часа.

"Тотално подарих една от пешките си, което беше грешка от моя страна, но успях да компенсирам по-лошата си позиция. Когато тя изигра царица на Ф4, аз реагирах с топ на Е2 и това ми помогна да стабилизирам случващото се на дъската. Важното е, че не загубих надеждата си до края на партията. Истината е, че мислих, че ще завършим при реми, но е прекрасно, че успяха да победя", сподели Пейчева.

Треньорът на българския тим призна, че не е очаквал подобен развой на състезанието. "Не очаквахме победа. Разбира се, че се надявахме, но определено не очаквахме това. Поредният спортен връх е достигнат без държавно финансиране, само чрез съдействието на спонсори.", коментира Петър Арнаудов.

"Не мога да повярвам, че сме шампиони, последните моменти бяха тежки. Спечелих моята партия", не скри емоциите си Антоанета Стефанова.

Макар и без държавно финансиране, за българските шахматисти днес се сетиха политиците.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.