Как да се предпазим от контузии във фитнес залата?

Ако имаш възможност, снимай себе си по време на тренировките

26.09.2023 | 22:28 Редактор: Михаела Димитрова
Как да се предпазим от контузии във фитнес залата?

Най-опасното, което може да се случи на трениращ с опит или без, несъмнено е контузията. Има редица клипове в интернет пространството, които показват катастрофалните провали на трениращи и как една контузия може да провали целия живот. Изследвания показват, че главната причина за различни наранявания е неправилната техника на изпълнение. Ако не се научиш да изпълняваш добре формата и техниката, то се приготви за редица проблеми: стрейн, разкъсване на връзки, сухожилия или мускули, кръвоизливи, травми на гръбнака, травми на ставите и др. 

1. Обучение и самообучение

Едно от най-важните качества за всеки начинаещ във фитнеса непременно трябва да е любознателността. Началото е най-точното време да адаптираш тялото си. Препоръчва се да използваш множеството безплатни ресурси в интернет за това как се изпълнява дадено упражнение. Трябва да внимаваш кои хора гледаш. В интернет, както има хора с добра техника, така и има и много други, които решават да станат известни онлайн, за да парадират. 

Другият вариант, който имаш, е да наемеш фитнес инструктор. 

2. Видеоанализ

Ако имаш възможност, снимай себе си по време на тренировките и анализирай видеозаписите си. Гледай да хванеш такъв ъгъл, че да може да наблюдаваш главните точки на упражнението и да следиш за грешките си. Например, при лежанка най-честата грешка е да няма изградена арка и пътят на лоста е в права линия, а не в лека извивка нагоре. Затова, когато снимаш лежанка трябва да виждаш добре как разполагаш тялото си в пространството и накъде върви лостът. При клек най-честата грешка е заобляне на кръста, което се причинява главно от ротация на таза.

Следи дали таза се мърда или кръста е прав и винаги стегнат по-време на изпълнението, наблюдавай колко дълбоко клякаш. Друг вариант за анализ е, ако си в компания на приятели/приятелки, те да наблюдават тренировките ти и да преценяват дали изпълняваш упражнението правилно. Разбира се, наблюдаващите трябва да имат познания и опит, тъй като има определени специфики. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay