"Манчестър Сити" го направи! Грабна трофея от ШЛ и постигна златен требъл

Родри вкара победния гол за "гражданите" срещу "Интер"

11.06.2023 | 00:06 Редактор: Вяра Димова

"Манчестър Сити" за първи път в историята си спечели Шампионска лига, след като на финала в Истанбул победи много трудно с 1:0 "Интер".

В герой за "Гражданите" се превърна Родри, който вкара единствения гол в големия мач в 68-ата минута. Преди това и двата отбора имаха добри шансове да открият резултата, но като цяло головите положения не бяха много.

В крайна сметка "Сити" триумфира и постигна знаменит требър, след като преди това спечели титлата на Англия и ФА Къп. Така "небесносините" се присъединиха към най-елитния клуб, където са още Селтик (1966/1967), Аякс (1971/1972), ПСВ Айндховен (1987/1988), "Манчестър Юнайтед" (1998/1999), "Барселона" (2008/2009 и 2014/2015), "Интер" (2009/2010) и "Байерн" (Мюнхен) (2012/2013 и 2019/2020). 

Първият требъл на "Барса" дойде именно под ръководството на Пеп Гуардиола, като сега той постига това постижение за втори път и записа името си в историята на футбола със златни букви. 

18 години след "Чудото на Истанбул", Олимпийският стадион "Ататюрк" отново прие финал на Шампионска лига.

"Манчестър Сити" на Пеп Гуардиола се изправи срещу "Интер", като "Гражданите" се стремяха да спечелят първи трофей в Шампионска лига и да заслужат своето място в престижния списък на отборите, стигали до требъл. След като вече спечели Висшата лига и Купата на Англия, "Сити" се нуждаеше само от една победа, за да влезе в историята като един от най-успешните отбори на Англия.

От своя страна "Интер" преследваше 4-ти триумф в най-престижния клубен турнир, а треньорът Симоне Индзаги имаше впечатляваща статистика – 7 от 8 спечелени финала, начело на "нерадзурите" и "Лацио".

По пътя към големия мач "Сити" така и не познаваше загубата и постигна бляскави победи над "Реал" (Мадрид) и "Байерн" (Мюнхен). Голямата надежда на англичаните беше свързана с норвежката голова машина Ерлинг Халанд. Логично той поведе атаката, в предни позиции му помагаха Джак Грийлиш, Кевин Де Бройне и Бернардо Силва. На пейката остана Кайл Уокър, който имаше проблеми и мястото му зае Нейтън Аке. 

През пролетта "Интер" се намираше в криза, но успя да преобърне развоя на сезона си със стил, спечели Купата на Италия и на 1/2-финалите беше безапелационен срещу градския съперник "Милан". Това със сигурност укрепи увереността на отбора и Индзаги заложи на всичко най-добро, с което разполага. Един Джеко очаквано беше предпочетен пред Ромелу Лукаку, а Марсело Брозович зае мястото в халфовата линия на възстановения Хенрих Мхитарян. Милан Шкриняр също беше готов за големия мач, но тежката задача да спира Халанд имаше Франческо Ачерби.

Финалът започна предпазливо и от страна на двата отбора, които до средата на полувремето опипваха почвата. Единствените по-интересни моменти бяха опасен шут в аут на Бернардо Силва, който се намираше и в засада. От другата страна Едерсон на два пъти показа колебания, но "Интер" не се възползва.

След това "Сити" вдигна нивото и бързо стигна до две голови ситуации. Първата се откри пред Ерлинг Халанд. Головото чудовище на английския шампион беше изведено през центъра на защитата и стреля, но Андрей Онана беше отлично пласиран и спаси.

После Кевин Де Бройне стреля, но право в ръцете на вратаря. Малко по-късно белгийският ас получи контузия и беше сменен от Фил Фодън. До края на полувремето англичаните натиснаха, но така и не успява да създадат ново опасно положение срещу отлично подредената италианска защита.

Втората част също започна предпазливо, но след почти час игра "Интер" пропусна златна възможност да поведе. Мануел Аканджи допусна грандиозна грешка, след като остави топката за Едерсон. Лаутаро Мартинес притича и я отне и остана сам срещу вратаря по диагонала. Ударът на аржентинския национал обаче не беше на висота и вратарят спаси.

В 68-ата минута "Сити" поведе. Аканджи с чудесен пас изведе Бернардо Силва в наказателното поле. Португалецът центрира, топката беше избита и попадна в Родри. И той с чудесен удар откри резултата - 1:0 за "Гражданите"!

Интер можеше да изравни само 120 секунди по-късно, след като Федерико Димарко с глава прехвърли Едерсон, но горната греда спаси англичаните. После удар на Ромелу Лукаку попадна право в ръцете на вратаря.

В 78-ата минута Фодън пропусна да сложи точка на спора. Той нахлу на слалом в наказателното поле и шутира по трева в десния ъгъл, но слабо и Онана спаси. В 89-ата минута Лукаку можеше да прати финала в продължения, но направи фрапантен пропуск. Той засече с глава точно пред вратата, но право в Едерсон.

В 96-ата минута Едерсон блесна с ново спасяване след корнер, нов гол не падна и "Сити" спечели Шампионска лига. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС