Ново признание за Везенков: Колегите му го избраха за най-полезен състезател

Играчът на гръцкия гранд "Олимпиакос" регистрира средно 17,6 точки, 6,8 борби и 1,9 асистенции през изминалия сезон

08.06.2023 | 09:50 Редактор: Петя Кръстева
Ново признание за Везенков: Колегите му го избраха за най-полезен състезател

Звездата на българския и европейския баскетбол Александър Везенков беше избран за най-полезен играч за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА). Баскетболистът на гръцкия гранд "Олимпиакос" регистрира средно 17,6 точки, 6,8 борби и 1,9 асистенции през изминалия сезон 2022/2023.

Българинът вече беше избран за най-полезен играч в най-престижния европейски баскетболен турнир за сезон 2022/23. Освен това, той спечели и класацията за реализатор в надпреварата, беше избран и в най-добрия отбор на Евролигата. Настоящата награда е от Асоциацията на играчите в Евролигата. Тя излъчва призьори в различни категории за трети път в последните години. Победители са състезателите, събрали най-много гласове от баскетболистите на участниците в турнира, пише "Фокус".

Везенков получи 47,4% от гласовете за най-полезен играч и бе описан като "най-добре представилият се състезател с най-голямо влияние върху играта на отбора си".

За най-добър защитник с 43,9% от гласовете бе посочен съотборникът на българина в "Олимпиакос" Томас Уолкъп. Още един баскетболист на гръцкия тим - Костас Слукас, стана най-добрият шести играч (38,6%).

Наградата за най-добър млад играч до 22 години за сезона (47,4%) спечели Ям Мадар от "Партизан".

Кайл Хайнс от "Армани Олимпия" (Милано) стана най-уважаван състезател (61.4%), а  Серхио Юл от "Реал" (Мадрид) - най-ключов играч (47,4%).

Снимка: БГНЕС