Зверев спря слаб Григор на осминафиналите на "Ролан Гарос"

Най-успешният ни тенисист завърши с 50 непредизвикани грешки

06.06.2023 | 07:25 Редактор: Вяра Димова

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров отпадна на осминафиналите на Откритото първенство на Франция.

В двубоя от вечерната сесия на централния корт "Филип Шатрие" в комплекса "Ролан Гарос" 28-ият поставен отстъпи на №22 в схемата в Париж Александер Зверев от Германия с 1:6, 4:6, 3:6.

Мачът започна зле за Димитров, който в началото не успя да намери своя ритъм и да се приспособи към вятъра. Той беше пробит в първите си два сервис гейма, в които направи общо три двойни грешки. Григор прекъсна негативната серия за 1:4. След още направен пробив Зверев затвори частта за точно 30 минути игра.

Българинът вдигна нивото си на игра и стигна до първите си две точки за пробив в продължилия 10 минути трети гейм на следващия сет, но германецът се спаси. Неизбежното се случи и Димитров направи брейк за 3:2, след като успя да размине съперника на мрежата. В следващия гейм 32-годишният Гришо отрази две поредни точки за рибрейк и после затвърди. След това първата ни ракета имаше четири точки за нов пробив, но Зверев оцеля и намали на 3:4.

В осмия хасковлията изигра слаб сервис гейм и бе пробит на нула. Кризата в играта на нашия представител продължи и в десетия гейм, въпреки че отрази четири сетбола, при петия предаде частта, когато топката от сечения му бекхенд се спря в мрежата.

Димитров поведе с 40:0 в откриващия гейм на третия сет, но не успя да пробие германеца. Това определено го разколеба и позволи на роденият в Хамбург Саша да направи брейк на нула. Григор успя да се концентрира отново и пак поведе с 40:0 при подаване на съперника, но пак пропиля общо четири брейкбола и Зверев дръпна с 3:0. После Димитров най-сетне прекъсна серията от седем поредни загубени гейма и взе подаването си. Веднага след това Зверев предаде подаването си за 3:2 с двойна грешка, а после Гришо изравни резултата.

В осмия гейм той се оказа ситуация 0:40 при свой сервис. Димитров спаси две точки за пробив, но при третата направи двойна грешка. След това Зверев сервираше за място на четвъртфиналите. Той поведе с 40:15 и ликува при първия си мачбол след ретур в аут.

Българинът завърши с 50 непредизвикани грешки (6 двойни) при 14 печеливши удари. Германецът записа 24 уинъра и 27 грешки. Зверев очаква на четвъртфинал Томас Мартин Ечевери. Аржентинецът победи японския левичар Йошхито Нишиока със 7:6(9), 6:0, 6:1.

Снимка: БГНЕС