Музей на футбола в Букурещ нареди един до друг Стоичков и Роналдо

Изложението е на 8 нива, има стая за преживявания с 5-метрови LED екрани

19.03.2023 | 10:39 Редактор: Елеонора Танева
Музей на футбола в Букурещ нареди един до друг Стоичков и Роналдо

Първият музей на футбола в Източна Европа се намира в Букурещ. Той е на осем нива и е разположен на площ от над 1500 кв.м в реставрирана историческа сграда в Стария център на улица “Габровени” 24. В него са изложени 271 предмета. Колекциите ще се сменят на всеки три-четири месеца. За последните 115 години това е вторият частен музей в Румъния.

Първоначалната инвестиция по откриването му възлиза на 1 600 000 евро. Входният билет за възрастни е 49 леи (20 лв.), за деца е 33 леи (13 лв.). Групи от по 11 и повече души ползват намаление. Отделно всеки месец има различни промоции.

"Капитан" на музея е Георге "Джика" Попеску, който е бил истински капитан на румънския национален отбор. 

В стаята за преживявания, покрита с 5-метрови LED екрани, са най-ценните фланелки на чуждестранни играчи: има такава, носена от двукратния носител на "Златна топка" Роналдо в приятелски мач между Бразилия и Хаити през 2004 г. На видно място е и фланелката на Христо Стоичков, която е носил през 1992 г. в "Барселона", пише БТА. 

В така наречената международна стая може да се проследи еволюцията на футболната топка от Световното първенство от 1930 г. до наши дни, да се видят стадиони, направени от конструктори, както и известни международни футболни списания, на чиито първи страници са и румънски играчи.

Снимка: Facebook / Football Museum Bucharest