Стартира изграждането на нов спортен плувен комплекс в Плевен

25.05.2022 | 11:50 Редактор: Ваня Кузманова
Стартира изграждането на нов спортен плувен комплекс в Плевен

Започва строителството на нов спортен плувен комплекс в град Плевен. Инвестицията се финансира от Фонда за градско развитие на Северна България с кредит в размер на 6 000 000 лева, предоставен от "Банка ДСК" АД и "Регионален фонд за градско развитие" АД. Инвеститор е "ПК Инвиктус" ООД - компания, в която участват плевенският предприемач Борислав Иванов и г-н Кирил Бъчваров, състезател и треньор по плуване, дългогодишен мениджър на местния плувен клуб "Инвиктус". 

Заемните средства са част от финансовия инструмент Фонд за градско развитие Север, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и предоставени с помощта на Фонд на фондовете.

Проектът е първата частна инвестиция в спортна инфраструктура, подкрепена от Фонда за градско развитие, а строителният му бюджет възлиза на близо 7 млн. лева без ДДС. Спортният комплекс ще се изгради върху терен с площ от 4 401 кв. м., собственост на инвеститора, находящ се в гр. Плевен, ул. "Георги Кочев" № 4.

В спортния комплекс ще бъдат изградени три басейна - състезателен с олимпийски размери (50/21/2м.) и седящи места за около 500 посетители, тренировъчен с размери 25/11.5/1.5м. и детски басейн. В плувния хъб ще има помещения за СПА, фитнес зала, заведение и магазин за спортна екипировка. Застроената площ ще е 3 128 кв. м., а общата разгъната застроена площ на съоръжението ще достигне 5 181.40 кв. м.

Съоръжението ще има мултифункционален характер и ще предостави възможност на жителите и гостите на Плевен да практикуват различни видове спорт като плуване, водна топка, фитнес, аеробика, пилатес, както и други оздравителни и укрепващи здравето занимания. Акцент в дейността на комплекса е популяризиране на плувния спорт сред децата и развиване на млади спортни таланти в Плевен и региона. Тези амбициозни цели ще бъдат реализирани с опита и знанията на г-н Бъчваров, чийто възпитаници традиционно заемат едни от най-престижните места в различни национални турнири и състезания. С изграждането на басейна с олимпийски размери и 500 седящи места инвеститорът цели съоръжението да се превърне в ежегоден домакин на голяма част от националните и международни състезания по плувни спортове във всички възрастови групи.

Плувният комплекс е поредният проект в Плевен, финансиран от "Регионален фонд за градско развитие" и Банка ДСК през последните няколко години. Общият размер на финансирането от Фонда за градско развитие на Северна България, насочено само към частни инвестиции в Плевен, достига 13 023 000 лева. Сред по-мащабните проекти с частни инвеститори са проект за изграждане на строителен хипермаркет под марката "Алати" с финансиране от близо 5 млн. лв. и проект за придобиване и модернизиране на сграда за производство на противопожарни компоненти на "ДМ Тех" ЕООД с финансиране от близо 2 млн. лв. 

Фонд за градско развитие Север се е доказал като доверен партньор на община Плевен, чийто съвместен проект за реконструкция и обновяване на част от пешеходната зона и автогарата на гр. Плевен завърши напълно. През м. май 2022 стартира и проект за обновяване, оборудване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в концертна зала "Катя Попова" в град Плевен, като финансирането от Регионален фонд за градско развитие и Банка ДСК е в размер на 394 хил. лв.

За Регионален фонд за градско развитие АД (РФГР, www.jessicafund.bg)

Регионалният фонд има мандат от Фонда на фондовете за управление на Фонд за градско развитие Север (ФГР Север), част от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. РФГР финансира публични и частни проекти при преференциални условия, което дава възможност за реализиране на проекти с висока обществена значимост, които трудно биха били финансирани при традиционните банкови условия. ФГР Север е естествено продължение на фонда зa градско развитие по инициатива JESSICA от предходния програмен период, чийто рециклиран ресурс остава на разположение за допустими градски проекти в градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК