Неповторимият Данчо Йовчев: Формулата на успеха е да имаш мечти и да минеш по трудния път

"Ощетиха ме в Атина през 2004 г., но видях другата страна на медала - любовта на хората", сподели той

28.01.2022 | 09:42 Редактор: Тодор Петров

Най-успешният ни гимнастик - Йордан Йовчев, бе специален гост в рубриката "Златните" на водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

"Един от най-успешните съм, не мога да кажа, че съм най-успешен. Моят първи треньор е Иван Славчев, той е видял потенциал в мен. Започнах в първи клас в ОУ "Христо Ботев" в Пловдив. Не бях виждал дотогава салта, в залата правиха неща, които нормалните хора не правят. Викам си: Ще ставам някаква нинджа тук. Баба ми ме водеше 2 пъти седмично", сподели той за началото на своята спортна кариера.

Признава, че спортът му е дал всичко, което може да бъде, и го е изградил като силен характер. Да можеш впоследствие да даваш, не само да взимаш от спорта, отбеляза Йовчев.

Според него имаме добро поколение в гимнастиката, което трябва да получи натрупаните знания от треньорите и ръководителите. Йовчев отличи и някои от гимнастиците ни, към които България гледа с надежда за големи успехи.

"Радваме се на добър интерес към спортната гимнастика. Условията ни са добри, искаме да предадем този пламък на децата. Да им се обясни колко е хубаво да се спортува, трябва да ги научим да обичат спорта. Формулата на успеха е да имаш мечти и да си готов да минеш по трудния път, за да ги постигнеш. Няма лесен и пряк път към успеха. Трябва да преминеш през всички предизвикателства", подчерта легендарният ни бивш гимнастик.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR постоянството, желанието и силната вяра като задължителни по пътя към големия успех.

"Можех да стана олимпийски шампион 2004 г. в Атина. Нямаме угризения на съвестта, дали сме всичко. По независещи от нас причини останах втори, бях ощетен тогава. Най-доброто е да завършиш спортната си кариера със златен олимпийски медал. Бях радостен и с второто място, но същевременно тъжен, че съм заслужавал първото място. Тогава виждаш другата страна на медала. Любовта на хората и как всички станаха съпричастни към ощетяването", разказа Йовчев.

След скандалното ощетяване в Атина той реши да продължи със спорта и не загуби вяра. На следващите Олимпийски игри отново има възможност да се бори за златото, но този път сам допуска грешка. По-болезнената част е, когато ти не се справиш със задачата, смята легендарният ни спортист.

Убеден е, че с конкуренцията ставаш по-добър, но трябва да имаш адаптивно мислене и да си иновативен. Тя те тласка да разгръщаш потенциала си, категоричен е Йовчев.

"Искаме да развием паркур като дисциплина. Направихме домакинство миналата година, което беше увенчано със страхотен успех. Имаме и клуб по стрийт фитнес. Важно е гимнастиката в страната да се развива", каза още той.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години