Циципас и Медведев продължиха напред в Australian Open

За осминафиналите се класира и канадецът Феликс Оже-Алиасим

22.01.2022 | 10:50 Редактор: Здравко Черкезов

Стефанос Циципас се класира за осминафиналите на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open, след като надигра Беноа Пер в четири сета – в отделните части 6-3, 7-5, 6-7 (2), 6-4, за два часа и 45 минути игра.

Четвъртият в света стартира уверено срещата и след ранен пробив и аванс от 3-0 не изпусна контрола върху откриващата част, за да поведе в резултата. Във втория сет играта бе по-равностойна, но първата ракета на Гърция нанесе решителен удар в 11-ия гейм, за да се доближи до класиране за осминафиналите. Пер, който в миналия кръг отстрани Григор Димитров в четири сета, не бе казал обаче последната си дума и намали изоставането си след убедително спечелен тайбрек.

В четвъртата част двамата играеха гейм за гейм, когато французинът изигра лош гейм при 4-5 за Циципас и така се сбогува с участие в надпреварата. Най-добрият гръцки тенисист завърши с 21 аса, като загуби едва седем точки на първи сервис в целия мач и спаси и двете точки за пробив пред Пер. Двамата завършиха с почти равен брой уинъри – 40 на 39, но французинът направи почти два пъти повече непредизвикани грешки – 50 срещу 26. В спор за място на четвъртфиналите Циципас ще играе с американеца Тейлър Фриц, който стигна до петсетов успех над Роберто Баутиста-Агут от Испания.

Напред продължи и вторият в света и миналогодишен финалист Даниил Медведев, който елиминира Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия в три сета – 6-4, 6-4, 6-2, за близо два часа игра.

Руснакът спечели по абсолютно идентичен начин първите два сета и като развитие, и като резултат – той направи пробив в третия гейм и на първия, и на втория сет. След четири гейма без пробив в третия сет, шампионът на  US Open превключи на по-висока предавка и спечели четири безответни гейма, за да затвори успешно двубоя в своя полза. Медведев завърши с десет аса, като спечели 82% от точките на първи сервис и не допусна да бъде пробит, спасявайки и трите шанса, които се откриха пред нидерландеца.

Ван де Зандсхулп направи два уинъра повече от съперника – 28 на 26, но 13 непредизвикани грешки повече – 32 срещу 19. Медведев ще играе с американеца Максим Креси, който продължи с отличното си представяне от началото на годината, побеждавайки представителя на домакините участващия с "уайлд кард" представител на домакините Кристофър О‘Конъл в четири сета.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК