Карлсен поведе на Непо с 2 точки и е близо до нова защита на шахматната корона

Норвежецът победи с белите фигури претендента Непомняшчий в осмата партия от Световното първенство

05.12.2021 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов
Карлсен поведе на Непо с 2 точки и е близо до нова защита на шахматната корона

Норвежецът Магнус Карлсен поведе с две точки в битката за световната титла по шахмат. Действащият шампион победи с белите фигури претендента Ян Непомняшчий в осмата партия от спора между двамата в Дубай, OAE и вече води с 5:3 пункта. Непо се предаде на 46-ия ход в днешната партия, след като по-рано допусна 2 сериозни грешки на дъската.

В първите седем партии от спора се стигна до 6 ремита. Карсен пък записа победа в 6-ата, при това на 136-ия ход. Утре предстои почивен ден в битката за шахматната корона, а руснакът ще е с белите фигури в 9-ата партия във вторник.

Краен победител в големия спор за шахматната титла ще стане този, който достигне до 7,5 точки в предвидените максимум 14 партии по класически шахмат. При равенство, ще следва тайбрек с ускорена контрола при ходовете. Норвежецът Карлсен е световен шампион от 2013 г. насам, а руснакът Непомняшчий спечели с много силни изяви на шахматната дъска Турнира на претендентите. Двамата гросмайстори са на по 31 години, припомня БГНЕС.

Задачата пред Непо изглежда прекалено трудна защото Карлсен има само 2 загубени партии в предходните си 4 сблъсъка за световната титла в шахмата, включително нито едно поражение в тайбрек в двата случая, в които титлата бе определена в партии с по-бърза контрола.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК