Трагедия: Убиха световен бронзов медалист от Еквадор

Той бе финалист в дисциплината на Игрите в Лондон през 2012

24.10.2021 | 16:26 Редактор: Искра Ангелова
Трагедия: Убиха световен бронзов медалист от Еквадор

Световният бронзов медалист на 200 м от Еквадор Алекс Кинонес бе застрелян в пристанищния град Гуаякил, съобщиха местните власти.

Според местната полиция 32-годишният спринтьор и още един човек били намерени мъртви в петък.

"С дълбока тъга, потвърждаваме убийството на нашия спортист Алекс Кинонес. Загубихме велик спортист, някой, който ни накара да мечтаем, който ни вдъхнови…той бе най-великият спринтьор на страната", споделиха от спортното министерство на страната в Twitter.

Кинонес, който беше със спрени състезателни права преди Олимпийските игри в Токио поради "нарушаване на задълженията си за установяване на местоположение", бе почетен и от президента на Еквадор Гийермо Ласо, информира gol.bg.

"Най-искрени съболезнования на семейството му. Нека почива в мир. Тези, които отнемат животите на еквадорци, няма да останат ненаказани. Ще действаме със сила", каза той. Олимпийският комитет на Еквадор заяви относно смъртта на Кинонес, че "тя ни оставя с дълбока болка" и че "наследството му ще остане завинаги в нашите сърца".

Кинонес държеше националния рекорд на Еквадор на 200 м с 19.87. Той бе финалист в дисциплината на Игрите в Лондон през 2012, където остана седми във финала, след като преди това бяга в един полуфинал до Юсеин Болт, най-бързият спринтьор в историята.

Насилието е често срещано в Еквадор в последните няколко месеца. Между януари и октомври тази година страната регистрира почти 1900 убийства, в сравнение с 1400-те за цялата 2020, според данни на правителството. Ласо в понеделник обяви извънредно положение в страната заради насилието, свързано с наркотици, и нареди мобилизацията на полицията и армията по улиците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК