Параолимпийците в битка с дискриминацията: Получаваме само 20% от парите на здравите

Ружди Ружди: Искаме промяна на наредбата за премиите

17.09.2021 | 14:36 Редактор: Десислава Атанасова

Държавата дискриминира параолимпийския шампион със сребърен медал от Олимпиадата в Токио - Ружди Ружди. За постиженията си на Игрите  медалистите получават премии от държавата. Заради поправка в закона тези с увреждания взимат едва 20% от сумата.

Ружди Ружди прославя България и печели сребърен медал на тазгодишните Параолимпийски игри в Токио. 

 Заради титлата на Ружди се полага премия от държавата. Той обаче получава по-малко от очакваното.    

"От 2016 г. е така. Тогавашният спортен министър Красен Кралев реши така. Да получаваме само 20% от парите на здравите, което беше много обидно за мен и искам да се промени наредбата", сподели Ружди Ружди.

"Това е много несправедливо, че това наистина е огромна дискриминация спрямо параатлетите и не знам защо го направиха 2016 г. Тава е абсолютна подигравка с тези спортисти и с нас треньорите. И се надявам сегашното министерство да промени тази несправедливост, защото дискриминацията е на лице", посочи треньорът Радостин Тодоров.

Министерството на спорта отпуска 200 хил. лв. на спортист за сребърен медал на Олимпийски игри. Заради поправката Ружди ще вземе едва 32 хил. лв.

Навсякъде по света олимпийците и параолимпийците взимат еднакви премии, само в България има разлика в сумите. Въпреки обидата, амбицията за нови медали на Ружди не отслабва и подготовката му продължава.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК