Звездата на спортната гимнастика се оттегли от Олимпиадата: Здравето е по-важно

Шокиращото оттегляне на Симон Байлс ще засили дискусиите за комерсиалния натиск върху спортистите

28.07.2021 | 22:17 Редактор: Здравко Черкезов
Звездата на спортната гимнастика се оттегли от Олимпиадата: Здравето е по-важно

Без загуба във всички състезания в многобоя, в които участва от 2013 г. насам, Симон Байлс беше смятана за основата на отбора по спортна гимнастика на САЩ до вторник, когато 24-годишната разтърси игрите в Токио, след като се оттегли от отборното събитие след откриването им.

Шокиращото оттегляне на най-голямата звезда на световната гимнастика ще засили дискусиите за комерсиалния натиск върху съвременните спортисти.

Решението на Байлс е и удар върху бизнес модела на олимпийските игри и телевизионните мрежи, които разчитат на звезди като нея да привлекат зрителите към скъпоструващата продукция на игрите, както и на спонсорите, които се нуждаят от голяма телевизионна аудитория, за да популяризират своите продукти.

В признание по-късно Бийлс обясни, че натискът да оправдае очакванията и стремежът ѝ към рекордния златен медал не са ѝ оставили друг избор, освен да може да се погрижи за собственото си психично здраве.

"След участието, което направих, просто не исках да продължавам. Трябва да се съсредоточа върху психичното си здраве. Просто мисля, че психичното здраве е по-важно от спорта в момента. Трябва да защитим ума и тялото си, а не просто да излизаме и да правим това, което светът иска от нас. Вече не си вярвам толкова много. Може би остарявам. Ние не сме просто спортисти. Ние сме хора в края на деня и понякога просто трябва да си починем."

Като четирикратен олимпийски златен медалист, Байлс е най-успешната гимнастичка в САЩ за всички времена, и успя да достигне всичките пет индивидуални финала в Токио.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК