От Габрово до Швейцария: Пътят на една млада надежда в женския футбол

За първи път топката попада в краката ѝ, когато е на 16 години

25.07.2021 | 14:39 Редактор: Юлия Христова

От Габрово до Швейцария – това е пътят, който изминава младата надежда в женския футбол - Симона Петкова. 

Тя е младата надежда на женския футбол. Родена е в града на хумора и сатирата – Габрово. Не на шега обаче Симона Петкова решава да поеме по пътя на професионалния спорт. 

"Моята кариера започна в Габрово. Късметът беше с мен, понеже Габрово проведе турнир за девойки до 17 години и на този турнир ме забелязаха специалистите в женския футбол в България", каза Симона.

За първи път топката попада в краката ѝ, когато е на 16 години. Още в първите си мачове Симона показва завидни умения и е повикана в националния отбор на България. По-късно става и водеща фигура в женския ни тим. Седем години е шампион на България. След успехите с отбора на НСА, продължава развитието си в чужбина.  Играе в английските Лийдс и Уотфорд, в италианските Бари и Емполи, след което съдбата я отвежда в швейцарския Лугано. 

"Играла съм с отбори като "Ювентус" , като "Арсенал", "Ливърпул". Отделно в Швейцария моят гол стана най-красив за дадения кръг. Имам индивидуални награди, но аз по-скоро съм ценител на емоциите, отколкото на материалното и на статуетките", допълни тя.

Пътят ѝ е осеян и с много трудности. 

"Няма начин, в живота по принцип всичко е трудно. Аз съм израснала в бедно семейство, нямам баща, финансово майка ми не можеше да ме издържа, а трябваше, ако искам да играя футбол, да се преместя извън Габрово, понеже в града не се развива женския футбол", подчерта спортистката. 

Споделя и за моментите, в които тя самата е губила мотивация.       

"Когато бях в Италия в първия ми отбор нещата изобщо не бяха по начина, по който си ги представях, понеже дойдох от Англия и там нещата са по по-различен начин, цялата структура, работи се по друг метод и ми беше много трудно. Бях готова да се прибера в България точно на втория месец, след като подписах договор, но така се стекоха нещата, че стиснах зъби, борих се, изкарах една година и може би тази година беше най-важна да се изградя психически и да кажа, че няма да се откажа", разказа събеседничката.

В свободното си време Симона е привлечена от магията на писането. 

"Издадох книга декември месец миналата година. Книгата олицетворява моята капка надежда, любов, желание да се развива човек и дава мотивацията. Искам да покажа един пример, че няма значение откъде си и колко са богати родителите ти, ако ти истински се бориш и си готов да дадеш всичко от себе си, то нещата ще се случат", сподели тя.

А мечтите ѝ са свързани изцяло със спорта, надява се да се развие женския футбол в България, а тя да продължава да пише историята му.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК