Стилни родни спортисти и впечатляващо откриване на различната Олимпиада в Токио

На трибуните имаше по-малко от 1 000 души

23.07.2021 | 18:29 Редактор: Елеонора Танева

Светът вече е Олимпиада! 32-рите Олимпийски игри бяха открити с церемония в Токио малко след 14:00 часа българско време. 

Това е моментът, който светът чакаше четири години, плюс една, заради отлагането на Игрите заради пандемията от Ковид-19. Фойерверки озариха Олимпийския стадион в Токио, но той беше почти празен - на трибуните имаше по-малко от 1 000 души. 

След 694-те салюта камерите се насочиха към самотна спортистка на голямата сцена, тренираща на бягаща пътека. Това е начинът, по който организаторите опитаха да покажат как са се подготвяли спортистите в условията на пандемия - сами. 

Обичайно, издигането на петте олимпийски кръга е сред най-чаканите моменти, а на тази церемония това стана чрез представянето на традиционното за Япония дърводелство. 

А за всички българи най-вълнуващият момент винаги е излизането на родната делегация в Парада на спортистите. 

Знамената на България държаха олимпийската ни шампионка с пет медала Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов, за когото това е първа Олимпиада. 

България излезе чак 154-та, тъй като парадът е по азбучен ред, но по реда на страната домакин. Той продължи над два часа, а първи, разбира се, беше отборът на Гърция. 

Всички спортисти бяха с маски. Но извън стадиона, между салютите вътре, долитаха виковете на протестиращите срещу Игрите. А думата "заедно" беше добавена към добре познатото олимпийско мото - "По-бързо, по-високо, по-силно".

Олимпиадата е до 8 август, ще видим 33 спорта и над 11 300 спортисти от 207 страни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК