Германия падна, но духът на футбола отново се усеща по улиците на страната

Футболните фенове се събраха пред големи екрани след месеци локдаун

16.06.2021 | 12:39 Редактор: Здравко Черкезов

Германия загуби от Франция на срещата от Европейското първенство вчера. Но феновете отново се събраха пред големи екрани навън, за да проследят мача. Несравнимо преживяване след месеци локдаун.

"Това е първият път, в който мога отново да гледам мач със своите приятели в бирария на открито", казва Таня пред DW. Срещаме я в лятната градина на нюрнбергското летище. Заради пандемията броят на гостите е ограничен, но все пак 500 човека могат да проследят мача между Германия и Франция навън. 

Мнозина са извадили екипите на германския национален отбор от гардероба. Носят знаменца и шапки в черно-червено-златно. Макар масовите събирания на хиляди души за мачовете от Европейското първенство по футбол в Германия да не са разрешени, все пак духът на футбола отново се усеща по улиците на страната. В по-малък мащаб, защото мнозина избират да проследят футболните срещи вкъщи, а не в заведенията. 

Мачът започва. Таня и Катрин ръкопляскат. Надяват се, че маншафтът ще надделее, но знаят, че това ще е трудно. Германия е по-активният отбор в началото, но не успява да създаде положения за гол. В 20-тата минута обаче Матс Хумелс си вкарва автогол. Това е първият автогол на германски футболист на Европейско първенство. 

Германските футболисти се връщат в играта и почти изравняват. Но Гюндоган не оцелва. "Вярвам в маншафта и се надявам, че ще се завърнем през второто полувреме", казва Таня. 

Но не германците, а гостите от Франция се завръщат с повече хъс през втората част на срещата. "Мислях, че ще сме по-зле срещу Франция", казва Кристиан. "Изпълнението днес ми дава малко надежда за мачовете срещу Португалия и Унгария. Ако играем така, може дори да стигнем втори или трети в групата."

Германия губи мача. Но гостите в нюрнбергската бирария са единодушни: макар резултатът да е разочароващ, леката еуфория от Европейското се е завърнала. 

И у треньора Йоахим Льов се усеща известен ентусиазъм въпреки загубата: "Имаме още две игри, можем да оправим всичко", казва той.

Снимки: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК