Спряха правата на щангиста Юндер Бейтула, заформя ли се нов допинг скандал?

Страната ни е заплашена да изгуби една от квотите си за Олимпийските игри

15.06.2021 | 19:29 Редактор: Здравко Черкезов

Нов допинг скандал се заформя с български щангист! Националът в категория до 81 кг Юндер Бейтула е с временно спрени състезателни права, а страната е заплашена да изгуби една от квотите си за Олимпийските игри в Токио през лятото.

От Международната федерация по вдигане на тежести са докладвали за нарушения от страна на Юндер Бейтула при опит да му бъде взета допинг проба. Става въпрос за инцидент от 29 декември миналата година, когато при извън състезателен допинг контрол Бейтула първо посочил грешно местонахождение, а после, когато бил намерен, отказал да даде проба. Спортистът е информиран за случая и временно е със спрени права до разрешаване на въпроса. 

Според треньора Иван Иванов има административно разминаване. 

Ако Бейтула бъде санкциониран, то това ще бъде второ наказание за него. Веднъж вече той бе със спрени права за период от две години заради наличие на забранени анаболни стероиди в пробата му. Ситуацията с щангиста поставя под риск броя на квотите на България за Олимпийските игри в Токио. 

България има право да изпрати двама щангисти на Игрите, като федерацията избра това да бъдат Божидар Андреев и Христо Христов. 

Вижте повече в репортажа Ваня Симонска. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК