Словакия изненада с 2:1 Левандовски и компания

Поляците играха половин час с човек по-малко

14.06.2021 | 20:59 Редактор: Юлия Христова

Словакия се наложи над Полша с 2:1 в откриващия мач от група „Е“ на Евро 2020. Отборът на Щефан Таркович предложи качествен футбол и поднесе една от изненадите на турнира до този момент.

Карол Линети отбеляза единственото попадение за „Дружина полска“, a голям принос за успеха на словаците има Войчех Шчесни, който се отчете с първия автогол в историята на европейските първенства. Милан Шкриняр оформи крайния резултат в 69-ата минута.

Това е трета поредна победа в официален двубой за Словакия над този съперник, като преди това отборът записа два успеха в квалификациите за Мондиал 2010.

„Дружина полска“ завърши двубоя в намален състав, след като Гжегож Криховяк беше изгонен от игра малко след 60-ата минута.

Следващият мач за словаците е срещу Швеция, докато Полша ще се изправи срещу фаворита в група „Е“ – Испания.

Словакия започна срещата по-добре и малко преди да измине четвърт час игра Дуда се освободи от защитата и успя да нанесе изстрел, който мина на сантиметри от гредата на Войчех Шчесни.

По-активната игра на словаците даде резултат в 18-ата минута. Роберт Мак направи страхотен самостоятелен рейд по левия фланг, стреля от малък ъгъл и след щастлив рикошет в гърба на Шчесни топката влетя в мрежата – 0:1.

Символичните гости продължаваха да притискат съперника и в 27-ата минута Куцка пробва късмета си от далечно разстояние, но опитът му не беше увенчан с успех.

Малко по-късно отново той стреля с глава в наказателното поле, но топката попадна право в ръцете на противниковия страж.

До края на частта поляците се опитаха да възстановят в равенството, но удари на Криховяк, Линети и Левандовски не намериха очертанията на вратата.

„Дружина полска“ започна по блестящ начин втората част и само 30 секунди след почивката Линети възстанови равенството. Селекцията на Пауло Соуса организира добра атака, а на върха на нападението се оказа футболистът на Торино, който с техничен удар преодоля Мартин Дубравка – 1:1.

В 51-ата минута отново Линети се озова на страхотна позиция в наказателното поле, но ударът му попадна право в ръцете на словашкия вратар.

Малко след като измина час игра Полша остана в намален състав. Гжегож Криховяк извърши грубо нарушение в средата на терена и получи втори жълт картон.

Това даде импулс в играта на словаците, които поведоха отново в 69-ата минута. Милан Шкриняр се оказа необезпокояван след ъглов удар и овладя топката, след което я изпрати неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Войчех Шчесни – 1:2.

В самия край на срещата Левандовски и Ян Беднарек пропиляха добри възможности да се разпишат. Това не се случи и резултатът остана непроменен, с което Словакия спечели 3-те точки, пише gol.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК