Спортните министри в ЕС обсъдиха отражението на пандемията върху сектора

Красен Кралев призова за координиране на усилията и подкрепа за спорта

02.12.2020 | 14:10 Редактор: Юлия Христова
Спортните министри в ЕС обсъдиха отражението на пандемията върху сектора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на спортните министри от Европейския съюз. Те проведоха ориентационен дебат на тема "Международните спортни прояви по време на пандемията от Ковид-19”. Всеки от участниците представи мерките, които са предприети в сектора в страните членки. Във видеоконференцията се включи и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания , култура, образование и младеж Мария Габриел.

"В края сме на една спортна година, изпълнена с много предизвикателства в световен мащаб. Несъмнено спортът, провеждането на международни състезания, вътрешните календари за всяка страна и подготовката на спортистите са сериозно засегнати от пандемията Ковид-19. Целият свят е подложен на изпитание и България не прави изключение“, заяви министър Кралев по време на своето изказване.

Той акцентира върху предприетите мерки в България по отношение на провеждането на спортни събития и тренировки. Всяка от държавите членки прилага различен подход в стремежа си да ограничи разпространението на Ковид-19 и спрямо епидемиологичната ситуация на територията си. Голяма част от международните събития за 2020 г. са били отменени или отложени. В държавите, в които са се провели и се провеждат състезания, се прилагат стриктни противоепидемични протоколи, изготвени на база последните данни за разпространението на вируса, и се извършва редовно тестване на спортистите. На територията на Ирландия всички спортни прояви, включително в олимпийски и паралимпийски спортове, са били забранени в продължение на шест месеца, като те са подновени през август. В Люксембург всички спортни състезания са преустановени до януари 2021 г. Гърция, Хърватия, Франция, Словения и Швеция прилагат различни ограничения за млади спортисти. Първите две страни са преустановили техните занимания. Във Франция са позволени само контролирани тренировки на открито, а в Словения занимания провеждат само регистрираните професионални спортисти. В повечето региони на Швеция не е препоръчително провеждането на групови тренировки за деца и юноши. Към момента Италия, Австрия и Словения позволяват провеждането на състезания и тренировки само в професионалния спорт при ограничен брой зрители. В Португалия също са позволени спортни събития с публика при стриктни мерки. В Унгария, Франция, Испания, Словакия, Румъния, Гърция, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Хърватия  се провеждат спортни състезания и тренировки без публика.

По време на изказването си министър Красен Кралев отбеляза, че от избухването на пандемията първи приоритет на българското правителство е защитата на здравето на гражданите. Кралев призова спортните министри от ЕС да координират усилията си и да обменят добри практики прилагани в страните. Около това се обединиха и всички участници във видеоконференцията. Председателят на Европейския олимпийски комитет Нилс Нюгарт обяви, че от началото на пандемията в Европа са отменени хиляди спортни събития, което нанася сериозен удар върху сектора.

Българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че сектор “Спорт” е засегнат във всяка една страна членка на Европейския съюз, а ограничителните мерки са дали отражение както върху професионалния, така и върху аматьорския спорт. По време на обсъжданията беше обърнато особено внимание на негативния ефект, който Ковид-19 оказва върху финансирането в спортния сектор. Министрите се съгласиха, че атлетите, спортните организации и федерации са претърпели чувствителни загуби в резултат на отлив на спонсори, празни стадиони и зали и направените разходи за прилагане на изискванията за безопасност.

Красен Кралев каза, че под ръководството на Министерството на младежта и спорта и в координация с Министерството на здравеопазването всяка национална спортна федерация в България е разработила протоколи за спортисти, които се прилагат по време на организираните от нея спортни мероприятия. “България изразява готовност и с удоволствие би могла да обменя информация относно тези протоколи с всички държави-членки на ЕС“, допълни Кралев.

Той посочи, че през последните месеци в страната ни са организирани няколко международни спортни събития, проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „България беше домакин на тенис турнира „Sofia Open“ от серията ATP 250, който се проведе в най-голямата многофункционална закрита зала в София. Бих желал да подчертая отличната организация на този конкретен турнир и перфектната дисциплина, която проявиха зрителите, състезателите, техните щабове и официалните лица. Същият модел може да бъде прилаган след като спортните съоръжения отново отворят врати за зрителите“, заяви спортният министър.

"Пандемията Ковид-19 не само наруши международните спортни събития и календари, но и сериозно засегна спортния сектор в икономически план. В тази връзка България вярва, че на ниво Европейски съюз трябва да обменяме не само добри практики относно опита ни по време на пандемията и мерките в отговор на Ковид-19, прилагани по отношение на международни спортни събития. На ниво Европейски съюз е ключово да имаме дискусия за това как да подкрепим възстановяването на спортния сектор чрез средства от ЕС. През следващия програмен период секторът трябва да има достъп до структурните фондове и фондовете за възстановяване, както и всички други съответни програми и инструменти на ЕС. Без подкрепата на европейските фондове, допълващи националното финансиране, организирането на спортни събития в бъдеще би могло да бъде изложено на риск“, допълни Кралев.

В края на изказването си министър Красен Кралев  благодари на Германското председателство за отличната координация при изготвянето на Работния план за спорта на ЕС (2021-2024 г.) и пожела успех на предстоящото Португалско председателство.

"Тази безпрецедентна криза ни направи по-силни, по-мъдри и устойчиви на бъдещите предизвикателства. Убеден съм, че обединени сме по-силни и ще осигурим най-добрите условия за спорт и провеждане на международни спортни състезания в Европа“, завърши министър Красен Кралев.

Дискусията потвърди ангажимента на страните членки да продължат да осигуряват подкрепа на национално и общоевропейско равнище чрез различни програми и механизми за финансиране.  Проведеният дебат между министрите на спорта беше продължение на обсъжданията, които се състояха по време на видеоконференцията.

Снимка: Министерство на спорта

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК