Гришо е на 1/8-финал във Виена след впечатляваща победа над Хачанов

Първият сет бе много равностоен и драматичен, но във втория българинът показа класата си

27.10.2020 | 16:54 Редактор: Георги Камарашев
Гришо е на 1/8-финал във Виена след впечатляваща победа над Хачанов

Григор Димитров започна по чудесен начин участието си на турнира от веригата ATP 500 във Виена, записвайки чиста победа над световния №18 Карен Хачанов. Първият сет бе много равностоен и драматичен, но във втория българинът показа класата си и надделя категорично над третата ракета на Русия.

Първи сет:

Хачанов започна много агресивно и уверено мача и успя сравнително лесно да спечели сервис гейма си.

Във втория гейм Димитров сам се постави в трудна ситуация, като допусна намаляване на резултата от 40-0 до 40-30, но първата ни ракета показа железни нерви в най-важния момент и спечели гейма, реализирайки втория си ас в мача.

В третия гейм Димитров показа упоритост, като на два пъти изравни, след като се оказа догонващ, но в крайна сметка Хачанов спечели гейма с първия си ас в срещата.

Двамата опоненти си размениха по една точка в началото на четвъртия гейм, но Хачанов стигна до две поредни точки за пробив след непредизвикана и двойна грешка на Димитров. Българинът спаси първата, но последва атака в аут на първата ни ракета и това позволи на Хачанов да стигне до първия пробив в мача.

Димитров започна да играе много по-динамично и да "разхожда" руснака по целия корт, като тази тактика донесе успех на българина и той намали изоставането си на 2-3.

В шестия гейм бързата и технична игра на Димитров продължи да тормози руснака, чиито грешки започнаха да стават все повече. Първата ни ракета изравни геймовете, след като Хачанов допусна две поредни непредизвикани грешки в края на гейма.

Бомбеният сервис на Хачанов отново започна да създава проблеми на Димитров и това значително улесни задачата на руснака в седмия гейм, като световния №18 отново поведе в сета.

Димитров отговори на предизвикателството на Хачанов и демонстрира много качествен първи сервис, който му помогна да спечели на нула осмия гейм и отново да възстанови равенството.

Радостта на българина не трая дълго, тъй като Хачанов върна жеста и спечели на нула деветия гейм, правейки важна крачка към спечелването на сета.

Първият сервис на Димитров отново заработи в десетия гейм, а българинът комбинира този компонент от играта си с няколко много интелигентни атаки, с които не остави шансове на Хачанов и така се стигна до ново равенство при 5-5.

За съжаление на родните фенове съотношението на силите на корта отново се промени много бързо. Хачанов усети колебанията на Димитров при ретур и заложи на мощен първи сервис. Рискът на руснака се отплати и той отново поведе в резултата.

Виждайки, че няма какво да губи, Григор Димитров също започна да рискува повече на сервис. Това видимо изненада Хачанов и първата ни ракета успя отново да изравни геймовете и да доведе сета до тайбрек.

Тайбрекът започна чудесно за Димитров, който реализира ранен пробив и поведе с 3-0. След това обаче в играта на българина настъпи внезапен спад, а на свой ред Хачанов се развихри и осъществи пълен обрат, реализирайки пет безответни точки. Димитров обаче показа характер и върна пробива, като отново обърна резултата и стигна до сетбол при 6-5. Хачанов избегна опасността, но Димитров стигна до втора възможност за спечелването на сета, като този път беше безгрешен и приключи тайбрека при 8-6 в своя полза.

Втори сет:

Спечеленият първи сет даде огромна доза самочувствие на Димитров, който започна много уверено втория сет, триумфирайки убедително в откриващия гейм.

Първата ни ракета достигна до ранен пробив, като Хачанов отново показа липса на концентрация и допусна две непредизвикани грешки, които улесниха задачата на Димитров.

Димитров продължи да играе много силно, като в третия гейм осъществи обрат от 15-30 и увеличи преднината си в сета, поемайки пълен контрол върху събитията на корта.

Хачанов повиши качеството на сервиса си и това веднага оказа огромно влияние върху играта на руснака, който спечели четвъртия гейм и намали изоставането си в сета.

Димитров отговори на предизвикателството на руснака по възможно най-добрия начин, като спечели петия гейм на нула и направи важна крачка към победата.

В шестия гейм Хачанов отново опита да затрудни Димитров с мощни атаки от дъното на корта, но отчаянието в играта на руснака ставаше все по-видно. Първата ни ракета отново бе господар на корта и се доближи само на гейм от спечелването на мача.

Димитров се опита да приключи възможно най-бързо мача, но тази припряност се обърна срещу него. Хачанов спечели седмия гейм на нула и по този начин отложи празненствата в лагера на българина.

Хачанов продължи да играе на максимален риск и късметът продължи да се усмихва на руснака, който реализира пробив и намали резултата на 5-3.

Първата ни ракета се вдигна от нокдауна и отново беше безапелационен, стигайки до победата след час и половина игра, съобщи TennisKafe.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК