Кралев и олимпийски медалисти на представянето на книгата "България на Олимп“

Нашите спортисти са завоювали 52 златни, 89 сребърни и 83 бронзови отличия

29.09.2020 | 16:34 Редактор: Юлия Христова

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост на представянето на книгата "България на Олимп“. Изданието представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. Автори на книгата са спортните журналисти Владимир Памуков и Тодор Шабански и доайенът на спортните ни фотографи Бончук Андонов.

Министър Кралев поздрави авторите за положения труд и реализирането на проекта. Луксозното издание е с обем от 400 страници.

“За първи път в историята книга събира на церемония всички живи олимпийски медалисти на България. За мен е чест да съм тук, заедно с най-обичаните, най-уважаваните, най-достойните български герои. Искам да благодаря за огромния труд на авторите на тази енциклопедия на българския олимпизъм - Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Българският спорт отдавна имаше нужда от тази книга, защото вашите триумфи и вашите истории трябва да се помнят и да се предават на поколенията. Те са пример и вдъхновение за децата и младежите, които вървят по вашия път. България е една от 14-те участнички в първите модерни олимпийски игри. Спечелените до момента 224 медала от олимпийски игри ни нареждат сред първите 25 нации в класацията по спечелени отличия за всички времена. Нашите спортисти са завоювали 52 златни, 89 сребърни и 83 бронзови отличия, спечелени в 19 вида спорт, което е доказателство за спортната култура на нацията ни. Благодаря за всичко това, което сте направили за прославяне на честта на България”, заяви министър Кралев.

Представянето на книгата събра над 200 родни призьори от Олимпийски игри. Сред тях бяха 30 олимпийски шампиони, сребърни и бронзови медалисти. На събитието присъстваха и представители на колективни спортове, завоювали отличия от най-големия спортен форум. Представянето на “България на Олимп” уважиха още председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, председателят на фондация “Български спорт” Николай Божинов, изп. директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров, треньор номер 1 на България за ХХ век Димитър Пенев и др.

Авторският екип, издателство Софтпрес“ и Фондация Български спорт“", ще предоставят безвъзмездно половината от тиража на олимпийските ни федерации, БОК, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара ще бъде пуснат ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

Снимка: Министрство на спорта

Вижте повече в репортажа на Ваня Симонска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК