Официално: Без "Уимбълдън" тази година

Той ще се проведе между 28 юни и 11 юли 2021

01.04.2020 | 22:53 Редактор: Искра Ангелова
Официално: Без

Откритото първенство на Великобритания по тенис бе отменено заради пандемията от коронавирус, потвърдиха от Lawn Tennis Association (ЛТА).

Решението за отмяната на "Уимбълдън" беше очаквано, като всички мачове от ATP и WTA веригите при мъжете и жените вече бяха преустановени до 7 юни (спирането на туровете бе удължено до 13 юли днес) – 2 седмици преди старта на надпреварата от Големия шлем в Лондон. 

134-то издание на съревнованието ще се проведе между 28 юни и 11 юли 2021.

"След серия от подробни разговори по темата, Комитетът по мениджмънт реши, че отмяната на "Уимбълдън" е най-добрата опция в интерес на публичното здраве, и осигуряването му с взимането на това решение сега, отколкото след няколко седмици, е важно за всички, въвлечени в тениса и Откритото първенство на Великобритания по тенис. Членове от публиката, които вече са си закупили билети за турнира, ще ги получат възстановени и с възможност да закупят билети за същия ден и корт за надпреварата през 2021 година", се казва в изявление на организаторите, информира gol.bg.

Най-голямото опасение на ЛТА с преместването на турнира по-късно тази година бе свързано с условията на английските тревни кортове, като британското време е оптимално за "свещената трева" за кратък период в пика на лятото. 

Имайки предвид, че US Open е поместен в календара за края на август, а "Ролан Гарос" вече бе изместен за средата на септември, нямаше очевиден времеви прозорец за Уимбълдън да се вмести в тенис календара, без да принуди играчите да се подложат на опасни условия за игра.

"Това е решение, което не взехме с лека ръка. Направихме го, за да осигурим здравето и безопасността на всички лица, които щяха да бъдат част от атмосферата на "Уимбълдън". На няколко пъти беше споменато, че надпреварата не е била прекъсвана от Втората световна война насам, но след продължителни дискусии относно различните варианти, вярваме, че това е мярката срещу тази глобална криза – правилното решение да отменим тазгодишния турнир, и да се концентрираме върху това как да използваме кортовете на "Уимбълдън", за да подпомогнем здравните власти в битката с вируса", каза президентът на "All England club" Клъб Йън Хюит.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК