Bulgaria ON AIR отваря вратите на едни от емблематичните софийски сгради с документалната поредица „Къщите говорят“ от 11 декември

08.12.2021 | 10:53
Bulgaria ON AIR отваря вратите на едни от емблематичните софийски сгради с документалната поредица „Къщите говорят“ от 11 декември

Какви истории се крият зад стените на красивите постройки с изваяни фасади от миналото в съвременната българска столица? От 11 декември, в две поредни съботни утрини, от 09:00 часа, Bulgaria ON AIR отново ще разходи зрителите в ефира из познатите софийски улици и ще отвори вратите на едни от емблематичните сгради, криещи зад себе си невероятната история на техните обитатели, с документалната поредица „Къщите говорят“.

Вълнуващите епизоди ще разкрият непознати факти за живота и битието на арх. Георги Фингов – един от хората, допринесли изключително много за облика на българската столица, който проектира домовете на десетки видни интелектуалци, важни обществени сгради, достолепни училища и банки. Защо арх. Фингов решава да се завърне в родината си и загърбва възможността си за бляскаво бъдеще в австрийската столица Виена – европейската архитектурна перла на 19-ти век? Епизодите на „Къщите говорят“ ще отговорят и на въпроса за кои фасади има заслуга станалият по-късно с много труд и усилия държавен архитект на дворцовите постройки Фингов и каква е тъжната история на къщата на твореца. 

Зрителите в ефира на Bulgaria ON AIR ще разберат още кой е д-р Александър Станишев и защо попада в тъжния списък на обречените на смърт от Народния съд. А какво се случва зад вратите на друго архитектурно бижу и дом на родът Чапрашикови - една от знаковите софийските фамилии, първи открили европейски пазари за българските тютюни? Повече за тези и още малко известни емблематични софийски сгради и за пазителите на паметта, които са родово или професионално обвързани с историята на града, зрителите на националната телевизия ще научат от двата последователни епизода на документалната поредица.

Епизодите от „Къщите говорят” са базирани на едноименната книга на Мариана Мелнишка и Александър Геров. Сценарист е Антоанета Бачурова, режисьор – Владимир Люцканов, оператор – Кирил Проданов. Майсторският монтаж е дело на Елена Нешева. Поредицата се реализира от Vip Media Film с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

Не пропускайте вълнуващите истории на емблематични сгради в София, от 11 декември, в две последователни съботи, от 09:00 часа, по Bulgaria ON AIR.