Водещата на Новините ON AIR Виолета Манчева: Ценната книга оставя записки в ума

Чаровната журналистка говори за любовта към книгите пред Azcheta.com

09.03.2021 | 09:55
Водещата на Новините ON AIR Виолета Манчева: Ценната книга оставя записки в ума

Ценната книга оставя записки в ума. Това казва чаровната водеща на Новините ON AIR Виолета Манчева в рубриката „Как четеш“ на Azcheta.com. Пред читателите на сайта Виолета разкрива, че харесва електронните и аудиокнигите, но книжното тяло си остава неин фаворит.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Признавам си, че „Малкият принц“ е книгата, която съм чела най-много пъти. Не мога да преценя дали най-силно ме е накарала да се замисля или вследствие на нея съм направила съществени промени, но със сигурност съм усещала потребност да се връщам към нея. Това се е случвало на много и различни етапи от живота ми и вероятно причината е в малките житейски уроци, на които Екзюпери ни учи чрез своя любопитен, искрен и леко объркан герой.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Книгата е храна сама по себе си, така че в този смисъл, да, похапвам винаги, когато чета. А най-важното е на съзнанието ти да му е вкусно. И да бъде полезно.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Пиенето по време на четене е опасно. Рискуваш да полееш книгата. :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Намирам драскането по книгите за варварско. Сякаш унищожавам нещо красиво. Ценната книга оставя записки в ума. Има пасажи, които искам да споделя с някого или да погледна отново – тогава снимам с телефона.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Харесват ми разделителите за книги. В повечето случаи обаче отбелязвам с първото попаднало ми пред очите хартиено изделие – oт листче до касова бележка. Никога не прегъвам страниците, нито оставям книгата отворена, защото така се мачка.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете, в зависимост от потребностите и моментния си интерес.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Признавам, че електронните книги са крайно удобство, но никога няма да заменят добрата стара хартия. Допирът и мирисът на хартия лично на мен ми влияят. Аудиокнигите… Интересно „слушиво“, прочетено с въздействащ глас, аз съм „за“. :)

Целия материал вижте в Azcheta.com.