Купувате кола втора ръка? Винаги проверявайте първо предпазните колани

Най-важното е огледате фабричния етикет

21.09.2023 | 22:15 Редактор: Михаела Кирилова
Купувате кола втора ръка? Винаги проверявайте първо предпазните колани

Един от детайлите, които трябва внимателно да бъдат прегледани при покупката на употребяван автомобил са предпазните колани. Тяхното състояние може да даде ценни сведения за състоянието на превозното средство, категорични са експерти.

Ако е прекалено мръсен, това вероятно означава, че собственикът предпочита да не полага усърдни грижи за колата си, като пренебрегва някой детайли. Той предпочита да не инвестира пари, в противен случай щеше да се погрижи за чистотата.

В същото време, ако коланът е прекалено износен, то значи той е използван прекалено често. И това е станало в градски условия, където се налагат повече спирания, отколкото на магистрала, например. И при всяко спиране, коланът се опъва и се износва. И от това кандидат-купувачът добива представа за начина, по който е използван автомобила. Счупена и надраскана закопчалка говори за същото.

Най-важното обаче е фабричният етикет, който присъства на всеки колан - той показва датата на производство, която трябва да съвпада с момента, в който автомобилът напусне поточната линия. Ако числата са различни, значи е имало тежки инциденти и е сменен коланът.

Повече по темата четете на automedia.investor.bg

Снимка: Pexels