Все по-технологични коли: ЕК одобри задължителна антивирусна програма за всички в Европа

Това ще доведе до сериозни разходи за производителите, от което ще пострадат клиентите

06.06.2023 | 12:41 Редактор: Михаела Димитрова
Все по-технологични коли: ЕК одобри задължителна антивирусна програма за всички в Европа

Автомобилите стават все по-технологични и се доближават максимално до компютрите, които вече са неразделна част от живота на хората. При тях обаче има един сериозен проблем – сигурността. Той се дължи на факта, че с актуализациите от разстояние (по въздуха), всяко превозно средство може да стане обект на кибератака, която да подкопае безопасността на пътниците и другите участници в движението.

За да се опита да спре проблема, Европейската комисия одобри два нови регламента (№ 155 и 156), които имат за цел да стандартизират "антивирусната" защита на автомобилите. Това със сигурност е нещо положително, но веднага породи няколко сериозни въпроса.

В случая правилата, озаглавени "Единни разпоредби относно одобрението на превозни средства по отношение на киберсигурността и системата за управление на киберсигурността" засягат всички производители на Стария континент, като те влязоха в сила за новите модели, представени от юли 2022 г. и ще стават задължителни за всички нови превозни средства, произведени от юли 2024 г.

Двата текста предвиждат, че за да се избегне навлизането на злонамерен софтуер в компютърната система на всеки автомобил (както чрез мрежата, така и чрез диагностичната система Canbus), е необходимо да се пренапишат различни части от вътрешния код за управление на системата.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay


3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 9 месеца
Предлагам да ни оставят сами да си избираме какви приложения и от кой производител да си слагаме в колите. Иначе е въпрос на време и колата да се обърне срещу мен и да започне да ме шпионира или да ми казва как да живея... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
И сега няма да ти дават да си бараш и софтуера по-колата, защото "не е твоя работа". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Еха! Тея, з акоито никой не е сигурен, кои и как точно е гласувал ни правят живота черен! СУПЕР! Сигнализирай за неуместен коментар