Aplle работи за американското разузнаване, твърдят руските власти

Мобилните телефони на дипломати в Москва са били заразени

01.06.2023 | 12:56 Редактор: Юлиан Христов
Aplle работи за американското разузнаване, твърдят руските власти

"Руското контраразузнаване е разкрило операция на американските разузнавателни агенции за заразяване на хиляди телефони iPhone със злонамерен софтуер, включително тези, принадлежащи на чуждестранни дипломати в Москва, е съобщила Федерална служба за сигурност. 

"В процеса на осигуряване на сигурността на руската телекомуникационна инфраструктура бяха идентифицирани аномалии, които са специфични само за потребителите на мобилни телефони на Apple и са причинени от работата на неизвестен преди това зловреден софтуер, който използва софтуерни уязвимости, предоставени от производителя“, се посочва в съобщението на ФСБ.

Руските абонати със заразени SIM карти са регистрирани за дипломатически мисии в Русия, включително страни от НАТО, бивши съветски републики, както и Израел, Сирия и Китай, уточнява "Фокус".

Според ФСБ получената информация показва тясно сътрудничество между Apple и американската разузнавателна общност, по-специално Агенцията за национална сигурност. По този начин "декларираната от компанията политика за поверителност на личните данни не отговаря на действителността“.

Apple предоставя на американските разузнавателни служби достатъчно възможности да контролират всички лица, представляващи интерес за Белия дом и собствените му граждани, заключава ФСБ.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС