Европейците ще могат да банват реклами във Facebook и Instagram

Meta пуска инструменти за разделяне на реклами от вредно съдържание

31.03.2023 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Европейците ще могат да банват реклами във Facebook и Instagram

Meta Platforms Inc. планира да позволи на европейските потребители на Facebook и Instagram да се откажат от някои силно персонализирани реклами, като част от плановете за ограничаване на въздействието на Закона на Европейския съюз за защита на личните данни, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с мисленето в концерна източници.

Съгласно плана от сряда Meta ще позволи на потребителите в ЕС да изберат версия на услугите, която ще ги насочва само към реклами, базирани на широки категории, като например възрастовия им диапазон и общото местоположение - без да използва, както прави сега, данни като това какви видеоклипове гледат или върху какво съдържание кликват в приложенията на Meta, казват източниците.

Потребителите, които желаят да се откажат, ще трябва да изпратят онлайн формуляр, в който да изразят несъгласие с използването на тяхната дейност в приложенията за реклами, а компанията ще оцени възраженията на потребителите, преди да приложи промяната. Това може да ограничи ефекта от промяната върху рекламния бизнес на Meta и да не удовлетвори поне някои регулатори и активисти за защита на личните данни.

Промяната ще бъде най-новото разминаване в потребителските възможности за някои услуги от двете страни на Атлантическия океан, като например това, че в Европа потребителите се сблъскват с полетата за съгласие за бисквитки, които често потребителите в САЩ не виждат.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС