Украйна призова технологичните гиганти да се изправят срещу дезинформацията

Още седем държави подкрепиха позицията в отворено писмо

29.03.2023 | 20:02 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна призова технологичните гиганти да се изправят срещу дезинформацията

Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа призовават водещите технологични компании в света да действат за борба с дезинформацията в социалните им мрежи, идваща от враждебни сили, които според тях подкопават мира и стабилността, предава Ройтерс.

В отворено писмо, подписано от министър-председатели, страните посочват, че технологичните платформи като Facebook на Meta трябва да предприемат конкретни стъпки, включително да отхвърлят плащания от санкционирани лица.

"Манипулиране и намеса на чужда информация, включително дезинформация, се използва, за да дестабилизира нашите страни, да отслаби нашите демокрации, да провали присъединяването на Молдова и Украйна към Европейския съюз и да отслаби нашата подкрепа за Украйна, на фона на войната на Русия", гласи писмото, предоставено на медиите.

"Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на използването им като средство за постигане на такива цели. Те трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че платформи им не се използват за разпространение на пропаганда или дезинформация, която насърчава война, оправдава военни престъпления, престъпления срещу човечеството или други форми на насилие", се казва още в позицията.

Писмото е подписано от премиерите на Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Литва, Латвия и е разпространено от кабинета на чешкия премиер Петр Фиала.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay