Германия и ЕС постигнаха сделка по автомобилните емисии

Автомобилите, използващи синтетични горива, ще бъдат включени след въглеродно-неутралните

25.03.2023 | 13:17 Редактор: Михаела Димитрова
Германия и ЕС постигнаха сделка по автомобилните емисии

Германия е постигнала споразумение с Европейския съюз по знаменателния регламент, който изисква новите автомобили да бъдат въглеродно неутрални до 2035 г., разрешавайки спор, който заплашваше да подкопае амбициозния план на блока за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщава Bloomberg.

Правителството в Берлин заяви, че е получило ключови гаранции, че правилата на ЕС ще бъдат технологично неутрални, което ще остави място за т.нар. синтетични горива, които да се използват в рамките на програмата за нулеви емисии.

Това проправя пътя превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които използват само въглеродно-неутрални горива, да бъдат сред новорегистрираните след 2035 г.“, каза германският министър на транспорта Фолкер Висинг в изявление в събота.

Пробивът дойде след седмици преговори с Европейската комисия и натиск от страна на партньорите на Германия в ЕС, раздразнени от хода на правителството в Берлин да блокира законодателството в последния момент.

"Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регулациите за въглеродните стандарти за автомобилите", заяви еврокомисарят по климата Франс Тимерманс в Twitter, добавяйки, че Европейската комисия ще продължи бързо с необходимите правни стъпки, за да се приложи разпоредбата, която позволява класифицирането на автомобили, работещи със синтетични горива, за въглеродно неутрални.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay