Трафиканти рекламират в TikTok "преминаване през границата"

Превръща се във все по-голямо предизвикателство за мексиканските и американските власти

23.03.2023 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Трафиканти рекламират в TikTok

Съобщения в TikTok, публикувани от трафиканти на хора, предлагат услуги "преминаване през границата".

Снимка, публикувана в TikTok, показва група хора, облечени в камуфлажни дрехи, които се надяват да се слеят със сенчестата растителност, осеяла нощния пейзаж на мексиканската пустиня. Снимката не е качена от инфлуенсъри от социалните мрежи на приключенска ваканция - тя е реклама на контрабандисти на хора.

Умеещите да използват технологиите престъпници, използващи популярното приложение за споделяне на видеоклипове, представляват все по-голямо предизвикателство за мексиканските и американските власти, които се борят с регионалната миграционна криза.

"Отпътуване този уикенд. Хора от Мексико, които се интересуват от преминаване в Съединените щати, оставете съобщенията си", се казва в публикацията в TikTok.

Друг акаунт, предлагащ да преведе нелегални мигранти през обхванатия от насилие мексикански граничен щат Тамаулипас, показва снимка на непълнолетни в надуваема лодка на река. "Ние също извършваме пресичане с деца и семейства", се казва в него.

Разследване на АФП откри десетки подобни акаунти в целия регион, включително в Гватемала, Колумбия и Еквадор. А използвайки хаштага #pollero - жаргонен термин за трафикант на хора, един акаунт предлага "безопасна работа" за шофьори в югозападния американски щат Аризона срещу заплащане до 15 000 долара, предаде БГНЕС.

По данни на TikTok през третото тримесечие на 2022 г. фирмата е премахнала по своя инициатива 82% от видеоклиповете, свързани с престъпни практики. В Мексико властите са създали специализирани звена за противодействие на заплахата, която представляват контрабандистите на хора в социалните медии.

Снимка: БГНЕС