Уникални скафандри за мисията до Луната през 2025 г., запознайте се с авторите

За плануваната мисия НАСА за първи път ползва частната космическа компания "Аксиом"

19.03.2023 | 14:21 Редактор: Елеонора Танева

Американската космическа агенция представи новите скафандри, с които астронавтите трябва да осъществят планирания за 2025 година полет до Луната. Новите костюми са разработка на частна компания. Новините ON AIR ни срещат със създателите на космическите дрехи. 

На 20 юли 1969 година кракът на Нийл Армстронг за първи път стъпва на Луната. Той е облечен в 90-килограмов скафандър, разработен от НАСА. Космическият костюм разполага с мобилно захранващо устройство с кислород и със специални изолиращи функции като защитни слоеве срещу микрометеорити и климатична система за поддържане на температурата на човешкото тяло.

За плануваната мисия до Луната през 2025 година, НАСА за първи път ползва частната космическа компания "Аксиом" за изработка на новите скафандри.  

"Развълнувана съм от технологичните нововъведения и мисля, че ще е добър костюм", сподели Пеги Уитсън от "Axiom space". 

Скафандърът е разработен да може да се ползва както от по едри, така и от по-дребни астронавти. Включва много повече гъвкави стави, а влизането става откъм гърба. Шлемът има по-ефективни светлини от досегашните скафандри, както и камери с висока резолюция. 

"По този начин част от всеки един от нас ще бъде горе с астронавтите. И не само от нас, но и от тези преди нас и тези след нас. Усещането е неописуемо", каза шивачът Зак Пауг.

И макар представените костюми да са черни, в реалната обстановка – те ще бъдат бели, за да пазят астронавтите от високите температури. На този етап части от дизайна на белите костюми все още не са патентовани и затова остават скрити за любопитните погледи.

"Положихме невероятно много усилия - от шивачките през инженерите, мениджърите. Бяха необходими цял набор от способности. Всички се гордеем с костюма, който направихме", не крие вълнението си отговорникът за веригата на доставки Сара Лукарио. 

Мисията "Артемис", която е естественото продължение на "Аполо" се предвижда да стартира в края на 2025 година. Ракетата SLS трябва да изпрати капсулата на Спейс екс Орион с 4-ма астронавти на борда. Сред първите, които ще стъпят на Луната, ще бъдат жена и цветнокож.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.