Не спада интересът към имотите, ипотечният кредит е решение за цял живот

Кредитът стимулира пазара на недвижими имоти, коментира Юлиан Влахов

06.02.2023 | 20:20 Редактор: Михаела Димитрова

Близо 15% е ръстът на жилищните кредити за изминалата година. Това показват последните данни на БНБ от преди няколко дни. В същото време лихвите по държавните заеми в България продължават да са сред най-ниските в ЕС. Какви са тенденциите, ще има ли скок на лихвите и ще се отразят ли на цените на имотите - разговаряхме с експерта по кредитиране Юлиан Влахов в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". 

"Бъдещето" e специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишният проект е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Факт е, че през последните месеци вдигането на лихвите от централните банки са безпрецедентни, ЕЦБ никога толкова скоростно не е повишавала лихвените проценти. Да успокоя хората обаче, ние не наблюдаваме нищо драматично", заяви експертът по кредитиране Юлиан Влахов пред Bulgaria ON AIR.

"При новите сделки на практика ръстът през последното тримесечие е много маргинален, дължи се на компонентите в ценообразуването на кредитите, които пряко се влияят от Европейския финансов пазар. Говорим за ръст от порядъка на 0,10 - 0,15%. Това за един кредит от среден размер 170 000 лева е нещо от сорта на 15-20 лева. При съществуващите кредите всичко е описано в договора, лихвените проценти са базирани на пазарен индекс. В България повечето банки прилагат индекс, вързан на средната сума на депозитите, които в момента са на ниски нива от 0%. Там наблюдаваме нисък ръст", обясни Юлиан Влахов.

По негови думи, когато има търсене, има кредити, а кредитът стимулира пазара на недвижими имоти. Влахов посочи също, че ипотечният кредит е решение за цял живот.

"Притеснения от гледна точка на икономическата ситуация не виждаме, нито тренд в падане на интереса на имотите. Виждаме, че добре започва 2023 година", категоричен бе той и допълни, че всяка ипотечна сделка е индивидуална сама по себе си. "Тук е работата на консултанта - да определи подходящата структура на сделката спрямо профила на клиента и жилището, което купува", каза той.

Експертът по кредитиране е категоричен, че банковата система е една от най-променяните индустрии още преди пандемията от коронавирус и това ще продължи да бъде така.

"Голяма част от продуктите и услугите вече могат да се получават дистанционно през кол център или дигитално - чрез мобилното приложение. Не изключваме човешкия фактор, той е важен, нашите служители в клоновете съдействат на клиента, за да получи продукта си дигитално", обясни експертът.

Влахов съобщи, че подписването на договор ще може да бъде извършено дистанционно, единственото ходенето до нотариус ще трябва да бъде присъствено.

Гледайте целия разговор във видеото.