Евродепутатите искат поне една зарядна станция за електромобил на всеки 60 км

Промяната също така предвижда камионите да имат две специализирани станции

05.10.2022 | 23:00 Редактор: Ваня Кузманова
Евродепутатите искат поне една зарядна станция за електромобил на всеки 60 км

С 36 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се" Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри проекта за преразглеждане на директивата за инфраструктура за алтернативни горива Dafi. Новият текст модифицира предложението на Европейската комисия, представено през юли 2021 г., със серия от коригиращи мерки, които звучат като "бъдете бързи", адресирани до политиците, информира Insideevs.

Евродепутатите се присъединяват към изпълнителния план на ЕС и искат поне една зарядна станция за електрически автомобили на всеки 60 км по главните пътища на Стария континент. 

Промяната също така предвижда камионите да имат две специализирани станции в центровете за зареждане до 2028 г. вместо една до 2031 г. Въпреки това ще има изключения в региони, които са по-трудни за инфраструктура, както и на острови и особено сложни пътища.

Що се отнася до водорода, ако Брюксел досега изискваше станция за зареждане с гориво на всеки 150 км до 2031 г., Комисията по транспорта иска повече - една станция, но на всеки 100 км и то до 2028 г.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК