Как да намалим потреблението на двигателното масло при съвременните автомобили?

Трябва да използваме само висококачествени смазочни материали

26.09.2022 | 12:30 Редактор: Ваня Кузманова
Как да намалим потреблението на двигателното масло при съвременните автомобили?

Логично е, че иновативните технологии в производството на автомобили трябва да доведат до намаляване на потреблението на двигателно масло, но е точно обратното.

Каква е причината?

Факт е, че дизайнът на настоящите двигатели е значително различен от двигателите от близкото минало. Екологичната тенденция набира скорост. В стремежа си към спазване на всички правила и икономия на гориво, дизайнерите на силовите агрегати използват всякакви трикове, за да намалят триенето между движещите се части в двигателя, както и теглото на самите части, които пряко влияят върху повишения разход на двигателно масло.

Какво да направим?

Използвайте само висококачествени смазочни материали. Поради липса на опит собствениците на автомобили пълнят масла, които не се препоръчват от производителя на автомобила, например 15W-40 вместо 5W-30. Винаги четете ръководството за експлоатация на автомобила, там има информация от какъв вид масло се нуждае вашето превозно средство.

Колкото по-често подлагате колата на тежки натоварвания прегрявайки двигателя, толкова по-често трябва да сменяте маслото на двигателя.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК